Milieuvriendelijk wonen? Kies dan voor de linoleumvloer!

Milieuvriendelijk wonen? Kies dan voor de linoleumvloer!

Ecologie speelt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Dat is duidelijk, want we willen natuurlijk een leefbare planeet achterlaten voor (klein)kinderen. Zelfs een kleine keuze kan een groot verschil maken. Zoals het type vloer. Omdat er milieuvriendelijke vloeren zijn en vloeren die de aarde schade. Tegenwoordig is duurzaamheid en milieuvriendelijkheid niet alleen populair geworden in huizen, maar ook bij het interieurontwerp. Meubelfabrikanten realiseren zich dit en verwerken dit in het ontwerp van nieuwe productielijnen. In dit artikel introduceren we de linoleumvloer. Dit is een milieuvriendelijke vloer die volledig recyclebaar is.

Wanneer is een vloer milieuvriendelijk?

Er zijn verschillende factoren die meespelen om te beslissen of een vloer milieuvriendelijk is of niet:

  • Herbruikbaarheid: bepaalde materialen zijn gemakkelijk hernieuwbaar (bijv. laminaten), terwijl andere moeilijker aan te hergebruiken zijn.
  • Verwerking tot eindproduct: Het verwerken van materialen tot bruikbare vloerbedekkingen heeft ook een ecologische voetafdruk.
  • Transport: Bepaalde materialen moeten de helft van de wereld reizen om de consument te bereiken.
  • Duurzaamheid: de levensduur van de vloer speelt ook een belangrijke rol voor het kiezen van een milieuvriendelijke vloer.

Dit zijn de vier punten die een vloer milieuvriendelijk maakt.

De linoleum vloer

Linoleum is een soort vloerbedekking met een geschiedenis van meer dan 100 jaar, die enkele millimeters dik is. Het materiaal is samengesteld uit 97% natuurlijke grondstoffen en 70% hernieuwbare grondstoffen, zoals lijnolie, hars, jute, kurkpoeder, kalksteen, houtmeel en andere ecologisch verantwoorde pigmenten. Linoleum is daarom een milieuvriendelijk product omdat het na gebruik biologisch afbreekbaar is. Iedereen die duurzaam leeft of zijn huis op een duurzame manier wil inrichten, kan overwegen om deze eindvloer toe te passen. Diverse innovaties in productsamenstelling en voortdurende updates op het gebied van design maakt deze vloer tot een van de meest geschikte vloeren voor een milieuvriendelijk huis.

Waar word linoleum geproduceerd?

Linoleum is een Nederlands product. De vloeren worden onder andere in Assendelft geproduceerd, waar de grootste linoleumfabriek ter wereld gevestigd is.

Linoleum productie

Lijnzaadolie wordt eerst gekookt en hardt dan sneller uit. Vervolgens wordt het materiaal gemengd met hars, vulstoffen (zoals kurk of houtmeel) en eventueel kleurstoffen. Vervolgens wordt het opgerold op de achterkant van de jute doek. Nadat de lijnzaadolie is uitgehard, kan het linoleum verder worden verwerkt en verkocht. Linoleum is verkrijgbaar in stroken, banen en tegels en heeft verschillende diktes.

Conclusie

Als u op zoek bent naar milieuvriendelijke vloer, is linoleum een goede keuze. Dit is een duurzame vloer die gemakkelijk schoon te maken is en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

(23)