Hoe leg je een PVC vloer?

Hoe leg je een PVC vloer?

De afgelopen jaren zijn de PVC vloeren sterk ontwikkeld in niet alleen kwaliteit maar ook look en feel. Zo kun je tegenwoordig met deze verscheidenheid aan keuzes elke stijl waarborgen die je maar wilt. Heel mooi en aardig dus zo’n PVC vloer, maar hoe leg je deze vloer netjes in de ruimte waar jij hem wilt hebben?

De benodigdheden

Je hebt wel wat spullen nodig om een PVC vloer te kunnen leggen. Deze hoeven niet eens heel specialistisch te zijn, maar wel handig om te gebruiken wanneer je de vloer gaat leggen. Hieronder een lijst met gereedschap die je goed kunt gebruiken bij het leggen van de vloer:

  • Stanleymes
  • Hamer
  • Potlood
  • Meetlint
  • Winkelhaak
  • Afstandhouders
  • Aanslagblok

Voorbereiding

Ter voorbereiding van het leggen van de vloer is het aan te raden om de vloer eerst een aantal dagen te laten liggen in de ruimte waar je de vloer wilt hebben. Zo kan de vloer acclimatiseren en wennen aan de temperatuur van de ruimte. Tevens is het belangrijk dat de vloer mooi gelijk en egaal is voordat je de vloer gaat leggen. Zo voorkom je kleine ongelijkheden in de vloer. Daarnaast is het belangrijk dat de vloer goed schoon is gemaakt en helemaal droog is. PVC vloeren nemen namelijk de gebreken en scheuren van de ondervloer aan. Wanneer dit helemaal in orde is kun je doorgaan naar het leggen van de vloer.

Leginstructies

Allereerst is het verstandig om eerst de deuren proberen te openen met een strook vloer eronder. Zo weet je zeker dat de deuren nog goed open kunnen wanneer de vloer erin ligt. Als dit niet goed past dan kun je de deuren van onderen inkorten zodat het wel goed past. Begin met de eerste strook te leggen en zorg ervoor dat de tand/veer naar de muur ligt. Zorg ervoor dat je minimaal 7 tot 10 millimeter speling houdt rondom bij de muren. Dit is nodig omdat je de vloer netjes kunt afwerken met plinten wanneer de volledige vloer erin ligt. Wanneer je bij het einde van de eerste rij komt kun je met de winkelhaak twee snedes maken met een mes om vervolgens de vloer netjes af te breken bij de lijn. Als je van de eerste rij nog een gedeelte overhoudt, kun je deze gebruiken voor de tweede rij. Let hierbij wel op dat de stukken die je nog wilt gebruiken minimaal 20 centimeter lang zijn. De stroken worden onder een hoek van 30 graden in elkaar geklikt. Ga door tot de hele vloer erin ligt en maak deze vervolgens vet- en stofvrij. Wanneer dit allemaal gedaan is, kun je de vloer verder netjes afwerken door de plinten te plaatsen.

(54)