The Great Migration

The Great Migration

Het bijwonen van de great migration is misschien wel een van de hoogtepunten die je kan meemaken. Dit natuurspektakel vindt elk jaar plaats tussen Kenia en Tanzania. Het wild dat aan de grote trek begint zijn voornamelijk wildebeesten, zebra’s, gazellen en gnoes. Door droogte vertrekken de beesten op zoek naar gras en water om te overleven. Niet alle dieren overleven deze zware tocht. Daarom worden de hoefdieren vaak gevolgd door de carnivoren als leeuwen, hyena’s en luipaarden. Maar ook gieren en andere roofvogels zijn hier op zoek naar voedsel.

Een beste reistijd om dit fenomeen te bezoeken is er niet, aangezien deze overlevingstocht het hele jaar duurt. Per seizoen bevinden de dieren zich in een ander gebied. De route die zij nemen hangt samen met het regenseizoen, maar het is wel globaal te zeggen waar de dieren zich zullen bevinden:

In januari tot en met maart zijn de kuddes vanuit Kenia aangekomen in het zuidoosten van de Serengeti. Ze verblijven rondom de Ngorongoro Krater en blijven hier een tijd. Dit is ook de tijd dat er nieuwe kalveren worden geboren. Vanaf maart begint de heftigste periode met regen, daarom trekken de kuddes verder de Serengeti in. In mei en juni vervolgt de migratie zich richting het westen en het noord, op zoek naar vers water en grond om te grazen. In juli en augustus steken zij de Grumeti rivier over. Dit is een gevaarlijk stuk door de gladde rotsen en de aanvallen van de krokodillen. Vanaf september blijven de beesten die het hebben gered een tijdje op dezelfde plek in de Masai Mara. Eind oktober wordt er weer verder getrokken en begint de reis weer opnieuw.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over de mogelijkheden in Tanzania? Breng dan een bezoek op de website van Tanzania specialist.

(34)