Biomassa in het algemeen

Biomassa in het algemeen

Het milieu wordt steeds meer vervuild, daarom wordt er dag in dag uit gezocht naar oplossingen om dit te stoppen of om het een heel stuk te minderen. Het milieu is een van de belangrijkste dingen, niet alleen voor de mens maar ook voor de planten, dieren en nog veel meer. Daarom wordt er al hard gewerkt naar het uitzoeken waardoor het milieu minder vervuild. Daardoor zijn er nu al een aantal nieuwe manieren van het produceren van energie, één ervan is bio-energie. Biomassa kan onder andere voortkomen uit tuinafval, droog hout, nat hout en nog veel meer. Daarnaast kun je ervoor kiezen om eigen restafval te gebruiken maar je kunt het ook inkopen. De rest afval wordt dan voor jou gekocht en ook omgezet door bio-energie. Bio-energie wordt ook wel groene energie genoemd. Dit omdat het is ontstaan uit zonlicht.

Hoe werkt biomassa nou eigenlijk

Het werkt als volgt, droog hout komt van een boom wat groeit door middel van zonlicht. Hierdoor slaat de boom de energie op. Dit kun je zien doordat wanneer je droog hout aansteekt er warmte en licht vanaf komt, hierdoor zie je dat er veel energie in zit. Naast dat bomen energie opslaan door zonlicht doen andere planten dit ook. Daarnaast is er nog een andere manier waardoor er energie komt, namelijk door dieren. Dieren eten namelijk planten, vervolgens poepen de dieren dit ook weer uit, daar zitten dus ook plantenresten bij, waar de energie in zit. Het is daarom erg verstandig om mest en gft-afval apart te verzamelen en niet weg te gooien, uit mest en gft kan dus ook energie gemaakt worden.

De voor- en nadelen van

Net zoals bij veel andere dingen zitten er voor- en nadelen aan biomassa. Zo is biomassa na waterkracht de goedkoopste duurzame energievorm en kan biomassa in kolencentrales worden verbrand met steenkool waardoor je bestaande centrales duurzamer. Nog een voordeel van biomassa is dat de CO2 van de verbrande biomassa weer opnieuw wordt opgenomen door nieuwe gewassen aan te planten. Daarnaast zijn er ook nog een aantal nadelen van biomassa, deze zijn als volgt. Er wordt nu steeds meer tropisch regenwoud afgekapt zodat er op die plekken gewassen kunnen worden verbouwd, dit terwijl er allerlei verboden zijn op het kappen van regenwouden. Het zorgt ervoor dat de prijzen van voedsel omhooggaan doordat er minder plek is om eten te verbouwen en er zijn minder dieren, planten en bomen om CO2 uit de lucht te halen. Daarnaast komt er bij verbranding van sommige biomassa schadelijke stoffen vrij. Tot slot moet veel biomassa van ver komen, hierdoor komt er tijdens het transport veel CO2 vrij. Voor in-house biomassa oplossingen kun je bij KARA Energy Systems terecht. Zij realiseren de beste biomassa verbrandingsinstallaties op maat.

(39)