De 5 beste tips om houtworm tegen te gaan

De 5 beste tips om houtworm tegen te gaan

Hoewel je houtworm soms zelf kunt behandelen, moet je dit in veel gevallen door een professional van Houtworm Centrale laten doen. De behandeling moet namelijk zeer grondig gebeuren en omvat meestal het sproeien van chemicaliën. 

Wat is houtworm

Ondanks de naam is houtworm geen worm, maar het larve stadium van verschillende soorten houtwormkevers. Bijna alle hout schade die deze kleine beestjes kunnen aanrichten ontstaat tijdens dit larve stadium waarin de houtworm diep in het hout is ingegraven en aan het zicht is onttrokken. In de laatste fase ‘verpopt’ de larve zich tot een volwassen kever en graaft zich een weg naar buiten, met achterlating van kleine ronde gaten in het hout.

5 tips om zelf houtworm tegen te gaan

1. Identificeer een actieve houtworm plaag

De beste manier om te zien of er houtworm in het hout aanwezig is, is door te kijken of er uitwerpselen van de houtworm te zien zijn. De uitwerpselen zien eruit als fijn zaagsel en bevinden zich meestal rond de gaten in het aangetaste hout. 

2. Vochtig hout is een risicofactor

Hoewel houtworm kan worden aangetroffen in droog hout, hebben ze een voorkeur voor hout dat zachter is geworden door blootstelling aan vocht. Zo worden de houtboor kever en de boktor doorgaans geassocieerd met het aantasten van hout dat zacht en broos is geworden door blootstelling aan vocht en natrot. 

3. Aangetast hout hoeft niet per se te worden verwijderd

Het duurt meestal erg lang voordat het hout zijn sterkte verliest, ook bij houtworm aantasting. Hierdoor zijn er houtbehandelingen en oplossingen die kosteneffectief zijn om beschadigde delen te repareren. 

De mate waarin het hout is aangetast bepaald of je dit nog zelf kunt tegengaan of dat je een specialist moet inschakelen. Wanneer het hout wel degelijk verzwakt is geraakt dan is zelf klussen geen optie meer en moet je dit laten repareren door specialist.

4. Verwijder aangetast meubilair

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is verstandig om alle houten meubelen en niet-structureel dragende houtsoorten te verwijderen die aangetast zijn door houtworm  om verdere houtworm problemen te beperken of te voorkomen.

5. Preventie is de sleutel

Preventie is belangrijk, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je onlangs een behandeling tegen houtworm hebt gehad, zijn er enkele tips die je kunt nemen om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

Het belangrijkste is om de vochtigheid in uw woning onder controle te houden. Houtworm geeft over het algemeen de voorkeur aan hout met een hogere vochtigheidsgraad.  Door je woning goed geventileerd te houden help je verdere houtworm plagen te voorkomen.

Als extra preventiemaatregel kun je altijd de vochtigheid van het hout in uw woning testen met een houtvochtigheidsmeter.  Om je een idee te geven van waar je zich zorgen over moet maken als je zo’n apparaat gebruikt, is alles boven een vochtgehalte van 20% iets om je zorgen over te maken.

Specialist inschakelen

Om toch alle zekerheid te hebben dat je houtworm bestrijding grondig gebeurt, en je wilt de juiste wijze van bestrijding toepassen om jouw situatie, dan is het inschakelen van een houtworm bestrijding specialist verstandig. Door heel Nederland zijn er specialisten te vinden, ook bij je in de buurt. Je vind ze allemaal via Houtworm Centrale.

(27)