Stil in Gelderse zwembaden

Stil in Gelderse zwembaden

Omroep Gelderland meldt dat uit vraaggesprekken met Gelderse zwembaden blijkt dat ze geen van allen een goed jaar hebben gehad. Er waren fors minder zwembadbezoekers dan vorig jaar. Nu is het ook geen hele goede zomer geweest, maar in juli hebben we nog goed weer gehad. Helaas was dat niet voldoende om weer op peil te komen. Daarom hebben bijna alle Gelderse baden besloten dicht te gaan tot volgende zomer.

Weerberichten moeten beter

Joyce van Eyck van zwembad Het Vinkennest te Eibergen zegt te hopen dat ze voor de sluiting op 45.000 bezoekers zitten dit jaar. Ook al halen ze dat aantal, dan nog zitten ze lager dan de 53.300 bezoekers van vorig jaar en dat zal vast niet komen doordat iedereen opeens een zwembad in de tuin heeft. Deels geeft Van Eyck de schuld aan de weersvoorspellingen die een stuk specifieker zouden moeten zijn. zo is er in juli meer dan één keer een waarschuwing, zoals code oranje, afgegeven, wat bezoekers ervan weerhoudt om de zwembaden te bezoeker. En dat terwijl het eigenlijk best had gekund.

6.000 minder bezoekers in 5 maanden

Dick Eijlander van het Bosbad te Putten kan erover meepraten. Hoewel zijn zwembad altijd enorm veel bezoekers trekt, en nog, is er een sterke daling op te merken. Er waren vorig jaar 6.000 bezoekers meer komen zwemmen in een periode van vijf maanden dan dit jaar. Dat is een flink aantal wat voelbaar is.

Meer bezoekers

Gelukkig zijn er ook zwembaden die betere zaken hebben gedaan, bijvoorbeeld zwembad de Sypel te Harderwijk. Niet alleen de bezoekersaantallen zijn dit jaar zelfs gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, ook zijn er minder ongelukken gebeurd en zijn de activiteiten goed verlopen, laat Marcel van Vendeloo weten. Augustus was een iets mindere maand, maar de abonnementhouders bleven trouw op de stoep staan. Wat volgens Vendeloo ook veel kinderen heeft getrokken, was het nieuwe animatieteam bestaande uit vrijwilligers en stagiaires. Gezien de goede resultaten is het plan om dit door te zetten op deze manier. Het is iets nieuws in deze tak van sport en de kinderen waarderen het.

(131)