De sport die lockpicking heet.

De sport die lockpicking heet.

Op eerste gezicht lijkt het een raar fenomeen voor mensen die er niet mee bekend zijn. Een groepje, die zichzelf zien als sporters, traint om een slot binnen enkele minuten te openen. Hoe dit in zijn werking gaat en waar men deze sport uitoefent bespreken we in dit artikel.

Nee, het zijn absoluut geen inbrekers en zo zien ze er ook niet uit. Deze lockpickers zien het als een echte sport om sloten zo snel mogelijk te openen. Vergelijk het met een puzzel, waarbij elk stukje naar de oplossing een kick geeft. Als het slot uiteindelijk open is gemaakt met lock pick tools van lockpickcenter, dan is de rush helemaal aanwezig. Er zijn zelfs kampioenschappen waar fanatiek word gestreden om het lockpicken zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Dit wordt een keer per jaar georganiseerd door de organisatie locksport internationaal.

Zo werkt lockpicking.
Om te begrijpen hoe lockpick gereedschappen werken, is het van belang de werking van een slot te begrijpen. Met behulp van ijzertjes, zogenoemde lockpicks, wordt het interne mechanisme gemanipuleerd net alsof het de echte sleutel is. Met de losse picks kunnen de pinnen van een slot omhoog worden gedrukt, waarna deze op hun plek worden gehouden door de licht roterende druk van een tension tool. Dit vereist wel enige ervaring en skills, maar met de juiste technieken is het slot binnen enkele seconden tot minuten open.

Legaliteit.
Veel mensen associëren de kunst van het lock picking als een criminele bezigheid. Het tegendeel is echter waar! Lockpicking wordt meestal uitgeoefend door eerlijke mensen die een normale baan hebben en geen sloten kraken om ongewenste toegang te verschaffen tot bepaalde ruimtes. Het zijn veelal personen uit de ICT wereld, die het zien als een vorm van hacken zonder echte schade toe te richten. Criminelen gebruiken doorgaans andere methoden als lockpicken, zij hebben de tijd niet om jaren te oefenen en forceren daarom meestal de hele deurpost.

Wedstrijden.
In de lockpick scene worden vaak wedstrijden gehouden. Dit gebeurd in de underground, waar een groepje vrienden het tegen elkaar opneemt. Ook doet men lockpick wedstrijden op officiële toernooien, zoals bij lockon. Honderden deelnemers strijden tegen elkaar om hetzelfde slot zo snel mogelijk open te maken. Het grootste toernooi wordt georganiseerd door locksport internationaal. Er stromen duizenden lockpickers op af om het tegen elkaar op te nemen. De winnaar ontvangt een prijs en krijgt diverse aanboden van de slotenmakers industrie. Een lucratieve bezigheid dus!

Wil jij ook lockpicken of meer weten over dit onderwerp? Lees hier meer over deze fascinerende sport of kijk eens op youtube voor meer informatie.

(146)