3 essentiële onderdelen van een muziekstudio

3 essentiële onderdelen van een muziekstudio

Je wilt je eigen muziekstudio beginnen, dat kan lastig zijn! Je hebt daarvoor zowel hardware als software voor nodig. In dit artikel geven we je een aantal tips betreft de essentiële basis die je nodig hebt zoals een digitaal keyboard en de juiste software om succesvol te worden. Dit is 40% van wat je nodig hebt de rest is talent gecombineerd met veel oefenen en leren. De juiste hardware of software is belangrijk, maar gaat je muziekstudio niet succesvol maken! Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Laat het ons weten in een reactie!

Studio monitoren

Studio monitoren zijn belangrijk om goed te horen wat je aan het maken bent. De bedoeling van studio monitoren is dat ze een zo neutraal mogelijke weergave van audio krijgt. De neutrale klank van audio is belangrijk om het goed te laten klinken op ze veel mogelijk systemen. Zo wil je bij het maken van future house bijvoorbeeld goed horen hoe de lage tonen in elkaar zitten.

Producer computer

Een snelle computer is belangrijk om het goed te kunnen werken. Is je computer niet snel? Dan kan je al snel vastlopen en worden je projecten sloom door de plug-ins die veel CPU gebruiken. Een degelijke computer met minimaal 8gb ram geheugen en een snelle i7 processor is dan ook belangrijk!

Je computer moet je namelijk niet tegenhouden en beperken als je muziek gaat produceren. Je moet de vrijheid hebben om voldoende instrumenten en digitale effecten te laden in een project.
Let ook op de opslagruimte van je computer. Plug-ins en samples nemen relatief veel opslag in gebruik en vaak lopen sample packs of je privébibliotheek al op tot tientallen gigabytes aan opslag, het werken met externe hard schrijven kan ook een oplossing bieden daarin.

De juiste software

Kies software die past bij je workflow. Er is veel keuze op het gebied van software en vaak is dit een persoonlijke keuze. Werk je bijvoorbeeld met een Mac? Dan is Logic Pro X een voor de hand liggende keuze. Het voordeel van Logic Pro X is dat het erg georganiseerd werkt en de workflow erg overzichtelijk is.

FL Studio is weer strek in het snel projecten van een idee naar software. Je kunt in FL Studio binnen enkele minuten een nummer neerzetten en een opzet van een nummer maken.

Ableton is weer goed als het aankomt op sounddesign. Je hebt veel mogelijkheden om effecten te gebruiken en de live mogelijkheden zijn erg goed. Ableton is weer populair onder producers die techno maken.

Heb je nog vragen over welke hardware of software past bij jou? Laat het weten in een reactie.

(64)