Goed personeel binnenhouden. Zo doe je dat!

Goed personeel binnenhouden. Zo doe je dat!

Het aantrekken van goed personeel is niet alleen moeilijk; het is ook een kostbare aangelegenheid. Je hebt te maken met werving- en selectiekosten en het kost een hoop tijd. Daarnaast duurt het zeker drie tot zes maanden voordat een nieuwe medewerker volledig is ingewerkt en ingezet kan worden. Genoeg redenen dus om zuinig te zijn op je personeel.

Je werknemers bepalen in grote mate het succes van het bedrijf. Daarom is het belangrijk om goede werknemers binnen te houden. Niet in de laatste plaats omdat met het vertrek van een werknemer ook de opgebouwde kennis, ervaring en contacten verdwijnt.

Goed personeel binnenhouden, hoe doe je dat? Alleen een goed salaris bieden is niet voldoende om personeel aan je te binden. Zeker niet in tijden dat er een tekort is aan personeel en de concurrenten hoge salarissen bieden om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Goed personeel binnenhouden met uitdagend werk

Mensen zijn op zoek naar leuk en uitdagend werk. Werk dat ertoe doet en betekenis geeft. Voor iedere branche en ieder functieniveau zal dat er weer anders uit zien. Je kunt op verschillende manieren uitdaging bieden aan je personeel:

  • Zorg voor autonomie. Werknemers vinden hebben behoefte aan zelfsturing en vinden het niet prettig als er voortdurend over hun schouder wordt meegekeken. Dat maakt onzeker en geeft het gevoel dat je ze niet vertrouwt. Geef je medewerkers dus zoveel mogelijk de ruimte. Autonomie zorgt ook voor een groter verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Delegeer. Autonomie wordt ook versterkt door het delegeren van werk. Geef je medewerkers de mogelijkheid om werk te delegeren, zodat er ruimte ontstaat voor het leukere en uitdagende werk. Delegeren kan naar andere collega’s en daarnaast kan werk uitbesteed worden aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in bepaalde klussen.
  • Faciliteer jobcrafting. Geef medewerkers waar mogelijk de kans om hun baan opnieuw te vormgeven en in te vullen. Dit kan door het takenpakket samen aan te passen of nieuwe samenwerkingen op te zetten. Zo krijgt je medewerker meer verbondenheid met zijn of haar werk. Is jobcrafting geen optie? Overweeg dan het wisselen van taken of functies binnen je onderneming.
  • Bied opleidingen, trainingen en cursussen. Zo houden ze voldoende uitdaging en krijgen ze de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Daarnaast is het vergroten van de vakinhoudelijke kennis van het personeel goed voor het bedrijf. Denk wel na over een terugbetalingsregeling als binnen afzienbare tijd een werknemer toch besluit te vertrekken.

Geef waardering en erkenning aan je personeel

Medewerkers hebben graag het gevoel dat hun werk betekenisvol is. Waardering en erkenning zijn een belangrijke bijdrage aan dat gevoel. Geef daarom regelmatig complimenten en positieve feedback. Zorg dat ze zich gezien voelen. Daarnaast kun je in drie kwartalen een voortgangsgesprek houden en in het laatste kwartaal afronden met een functioneringsgesprek.

Bied aanvullende faciliteiten

Naast de inhoud van het werk en erkenning en waardering zijn er extra faciliteiten die je je personeel kunt bieden. Zorg bijvoorbeeld voor een goede werk-privé balans. Deze kun je creëren door de mogelijkheid om thuis te werken en door flexibele werktijden in te voeren. Willen ze liever laat beginnen en lang doorgaan of andersom? Moedig dat vooral aan. Geef ze ook de mogelijkheid om tot halverwege de middag op kantoor te werken, zodat ze de mogelijkheid hebben om ‘s middags de kinderen uit school te halen en ‘s avonds thuis nog door te werken. Bied verder secundaire voorwaarden zoals een fitnessabonnement, verruimde verlofregelingen, het kopen van vrije dagen, of bied een aantrekkelijke fietsregeling aan.

Bied een goed salaris

Een goed salaris is voor medewerkers mede een overweging om te blijven. Vanwege de nodige rompslomp rondom het salaris is salarisadministratie uitbesteden wel verstandig. Een goed salaris alleen is onvoldoende om een medewerker aan je te binden, het draagt er wel aan bij. Uiteindelijk is het een combinatie van alle factoren samen die ervoor zorgen dat een medewerker graag voor jouw bedrijf wil blijven werken.

(73)