Pasen; eieren, hazen en… chocolade

Pasen; eieren, hazen en… chocolade

Pasen, dat z’n oorsprong vindt in het joodse Pesach, is een Christelijk feest waarmee de opstanding uit de dood van Jezus wordt gevierd. Het Paasfeest is vandaag de dag gespreid over twee dagen; op een zondag (eerste paasdag of paaszondag) en maandag (tweede paasdag). De vrijdag voorafgaande aan Pasen is het Goede Vrijdag, de herdenking door Christenen van het lijden en de kruisdood van Jezus.

Wit, goed en stil

De dag daarvoor is het witte donderdag, de herdenkdag van het laatste avondmaal van Jezus met zijn apostelen. En minder bekend: de zaterdag voor Pasen wordt vaak aangeduid als Stille Zaterdag. Dit is de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek en heeft de toevoeging ‘stille’, omdat op die dag de kerk klokken tot aan de Paaswake niet luiden.

Pasen vindt altijd plaats op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Valt het begin van de lente op zaterdag 21 maart en is het dan toevallig ook nog volle maan, dan hebben we op zondag 22 maart te maken met de vroegste Pasen die ooit kan vallen. De laatste Pasen kan plaatsvinden op 25 april. Dit jaar is het Pasen op zondag 1 en maandag 2 april.

In Nederland betekent Pasen naast een extra vrije dag op maandag vooral het samenzijn met familie en vrienden, gezamenlijk eten en voor een deel van de bevolking naar de kerk gaan. Daarnaast zijn er in Nederland twee symbolen onlosmakelijk verbonden met het Paasfeest: eieren en natuurlijk de paashaas…

Paashaas

Vraag de doorsnee Nederlander waar hij/zij aan denkt bij Pasen en negen van de tien zullen beginnen met de paashaas en eieren. En op zich is dat vreemd, want wat heeft het beest met de lange oren met de wederopstanding van Jezus te maken? En hoe zit het dan met die eieren? Die connectie moet worden gezocht in de tijd van het jaar. Pasen vindt altijd plaats aan het begin van de lente (rond 20 maart) en als we weten dat hazen, net als eieren, het symbool zijn van vruchtbaarheid en een nieuw begin, dan is de connectie snel gemaakt.

Chocolade

Naast het eten van (beschilderde) gekookte echte eieren, is Pasen tevens het feest van chocolade eieren. In alle soorten en maten en vaak al weken van te voren stromen de supermarkten vol met zakjes chocolade-eitjes in vele smaken in verschillende vrolijk gekleurde zilverpapiertjes. Overigens is vaak ook de Paashaas in chocolade vorm volop vertegenwoordigd.

Paas-chocolade

Op zoek naar echt iets bijzonders voor rond de Pasen? Kijk dan eens rond op de website van Chocolate Company. Daar heeft men onder andere een hele pagina met allerlei paaschocolade met ondere andere een fraaie Choc Bunny, een chocolade paashaas van zo’n 25cm hoog en XL Crunchy paasei groen, een gigantische paasei van ongeveer 20cm hoog (zie foto). Natuurlijk altijd helemaal handgemaakt, ambachtelijk en van de beste chocolade. Voor iemand anders of gewoon helemaal lekker voor jezelf!

Vrolijk Pasen!

(247)