Relatiegeschenken, do or don’t

Relatiegeschenken, do or don’t

In dit digitale tijdperk waar tegenwoordig veel communicatie via het internet gaat zijn de relatiegeschenken een beetje een vreemde eend in de bijt. Zijn de relatiegeschenken, van bedrukte glazen tot pennen, nog wel van deze tijd, of moet hier echt afscheid van genomen worden?

Creativiteit

De relatiegeschenken bevinden zich in een bijzondere levensfase. Zo worden er nog steeds veel pennen, muismatten en glazen aan de klantenrelaties gegeven, maar is er toch ook een andere trend aan de gang. Steeds meer bedrijven proberen uniek te zijn naar hun relaties toe wat betreft geschenken. Zo wordt er creatief omgesprongen met de mogelijkheden die er zijn wat betreft geschenken om zo de relatie te laten blijken dat zij niet zomaar een relatie zijn, maar juist een relatie zijn die aandacht verdient. Wanneer je als bedrijf op de proppen komt met zo een uniek relatiegeschenk is de kans groot dat deze bij blijft bij de relatie en dat daardoor de relatie een positieve invloed krijgt.

Mogelijkheden

Naast je eigen creativiteit is ook het aanbod van relatiegeschenken enorm gestegen. Waar vroeger vooral bedrukte pennen en kladblokken als geschenk werden gegeven, is het assortiment tegenwoordig veel uitgebreider. Daarnaast is het tegenwoordig ook veel makkelijker om aan de verschillende promotionele geschenken een eigen draai te geven. Dit zorgt er tevens voor dat het geschenk als uniek kan worden ervaren.

Dankbaar

Het is voor sommige personen misschien lastig voor te stellen, maar de relatiegeschenken worden over het algemeen erg gewaardeerd. De mensen storen zich vooral aan bijvoorbeeld tv-commercials waar zij niet op zitten te wachten, maar een gratis cadeau wordt bijna altijd wel aangenomen en ook gebruikt. Hierdoor heeft zo een relatiegeschenk een positieve invloed op de manier waarop de relatie naar jou als bedrijf kijkt.

Concurrenten

Dit is het minst inhoudelijke argument, maar zeker een om mee te nemen. Naar alle waarschijnlijkheid doen al de concurrenten ook aan relatiegeschenken. Jij wilt dan niet als enige achterblijven door geen relatiegeschenken weg te geven. Hoewel natuurlijk niks verplicht is zal toch bij de relaties in het achterhoofd de relaties blijven hangen die wel en geen relatiegeschenk hebben gegeven. Door een relatiegeschenk te geven zal je misschien niet direct een plusje achter je naam krijgen, maar door het niet te doen riskeer je wel een minnetje achter je naam (fictief).

 

Indien er wordt gekeken naar de bovenstaande argumenten is het dus een goed idee om de relatiegeschenken mee te nemen in de marketing van het bedrijf. Dit kan positieve resultaten opleveren of negatieve resultaten vermijden.

(46)