Koolhydraatarm eten om overgewicht te voorkomen

Koolhydraatarm eten om overgewicht te voorkomen

Koolhydraatarm eten is de oplossing als je overtollig lichaamsvet wilt verbranden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het eten van vetten niet zorgt voor overgewicht, maar dat de koolhydraten dit veroorzaken. Wanneer je koolhydraatarm gaat eten verminder je dus de inname van koolhydraten en daarmee verminder je ook de vetopslag.

Belangrijke macronutriënten

Macronutriënten zijn voedingstoffen die het lichaam van energie voorzien. De drie belangrijkste macronutriënten zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Eiwitten kunnen in het lichaam worden omgezet tot energie, maar veelal worden ze gebruikt om kapotte cellen te repareren of om nieuwe cellen aan te maken. De koolhydraten bestaan uit een lange keten van enkelvoudige suikers, hierbij kun je denken aan fructose en glucose. En als laatste zijn er vetten, vetten bestaan uit een molecuul met daaraan drie vetzuren. Om je lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk om goede vetten binnen te krijgen.

Ontstaan overgewicht

Nu duidelijk is op welke manier het lichaam aan energie kan komen, kan er ook duidelijk worden uitgelegd hoe overgewicht ontstaat. Wanneer je koolhydraten eet wordt een groot deel hiervan omgezet tot glucose. Het hormoon insuline zorgt er voor dat de glucose verplaatst wordt van de bloedbaan naar je cellen. Wanneer glucose in de cellen zit wordt het daar omgezet tot energie. Dit betekend dus hoe meer glucose je binnen krijgt, hoe meer insuline er aangemaakt moet worden. Het is namelijk gevaarlijk als je te veel glucose in je bloed hebt zitten. Een deel van de glucose die je binnenkrijgt wordt netjes omgezet in energie. Echter krijgt men vaak meer energie binnen dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor gaat het lichaam de overtollige glucose opslaan als lichaamsvet. Doordat er bij veel glucose veel insuline nodig is komen we bij het volgende probleem. Insuline zorgt er indirect voor dat de opgeslagen glucose zeer moeilijk te verbranden is.

Koolhydraten zijn dus de bron van het ontstaan van overgewicht. Om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen of gewoon koolhydraatarm eten te nuttigen kun je de inname van koolhydraten beperken. Hiermee beperk je dus ook de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt en wordt alle glucose gebruikt in plaats van opgeslagen. Er zijn tal van lekkere koolhydraatarme recepten, dus je kunt tijdens zo’n dieet lekker blijven genieten van eten. Een koolhydraatarm dieet is dan ook niet moeilijk om te volgen.

(157)