De risico’s van het verliezen van autosleutels

De risico’s van het verliezen van autosleutels

Onze autosleutels hebben het griezelige vermogen om te verdwalen in jaszakken of onder bankkussens en om helemaal te verdwijnen. Vóór de jaren negentig was deze verdwijnende handeling geen groot probleem. U kon een vervanging krijgen bij elke ijzerhandel of slotenmaker en natuurlijk bij de autodealer. Maar dat gemak van het maken van een nieuwe autosleutel maakte het ook voor een dief gemakkelijk om je auto te stelen. Tegenwoordig hebben de vooruitgang op het gebied van sleuteltechnologie het moeilijker gemaakt om voertuigen te stelen, maar de prijs was duurdere vervanging van autosleutels.

Hier is een overzicht van wat u te maken krijgt met kosten als u uw sleutel moet vervangen, samen met enkele alternatieven die de rekening kunnen verlagen.

Sleutels en afstandsbediening

Bij de meeste moderne auto’s is een elektronische sleutelhanger (ook wel een afstandsbediening of zender genoemd) een integraal onderdeel van de sleutelset. De kosten voor het vervangen van een elektronische sleutelhanger kunnen sterk variëren, afhankelijk van de automaker of de complexiteit van het ontwerp. Alle sleutelhangers moeten worden geprogrammeerd. Sommige dealers doen het gratis, terwijl anderen een half uur tot een uur arbeid in rekening brengen. Er is echter een manier om deze vergoeding te omzeilen. De meeste sleutelhangers kunnen worden geprogrammeerd met een specifieke combinatie van knopdrukken op de afstandsbediening en het draaien van de sleutel in het contact. Sommige gebruikershandleidingen laten zien hoe u dit moet doen, en u kunt deze informatie ook online vinden.

Ten slotte zijn er aftermarket-sleutelhangers die u online of bij een slotenmaker kunt kopen. Zoals de meeste aftermarket-producten zal de kwaliteit variëren, maar ze zijn een goedkoper alternatief.

Startonderbreker

Na het midden van de late jaren 1990 begonnen fabrikanten met het plaatsen van een transponderchip in de plastic kop van de autosleutel. De chip geeft een signaal af aan een ontvanger in de ontsteking. Als deze “startonderbreker” het verkeerde signaal detecteert, wat betekent dat de verkeerde sleutel in het contact zit, start het voertuig niet.

Een transponderschacht is een standaard autosleutel of een lasersnijder (later meer over lasersnijdende sleutels). Het belangrijkste verschil tussen een standaard autosleutel en een transpondersleutel is dat de chip in de transpondersleutel moet worden geprogrammeerd voordat hij het voertuig kan starten. Alle dealers hebben de machines die nodig zijn om de sleutel te programmeren. Sommigen programmeren het misschien gratis, maar anderen rekenen een uur werk. De meeste automatische slotenmakers zouden deze machines ook moeten hebben.

In sommige voertuigen zijn de transpondersleutel en de zender een alles-in-één eenheid, die de prijs van de vervanging van de autosleutel verhoogt en de plaatsen beperkt waar u een vervanging kunt vinden.

Een mogelijk goedkoop alternatief voor toegang tot uw auto is het bestellen van een standaard autosleutel zonder zender. Deze sleutel doet alles behalve de motor starten en kan handig zijn als u ooit uw sleutels in het voertuig achterlaat.

Als u het type bent dat vaak uw sleutels verliest of ze in de auto op slot doet, kunt u mogelijk geld besparen op de programmering door een derde autosleutel te maken die u als reserve kunt hebben. Als u al twee autosleutels heeft, kunt u met een aantal automerken zelf een derde sleutel programmeren. U kunt deze nieuwe sleutel door een slotenmaker laten knippen en vervolgens volgt u de programmeerprocedure, die u vaak kunt vinden in uw gebruikershandleiding. Als de handleiding niet laat zien hoe, zoek dan online naar de procedure. Probeer ‘Hoe programmeer je een (voeg je jaar, merk, model) sleutel toe’ als zoektermen.

Onze zoekopdrachten hebben een methode gevonden die naar verluidt op veel binnenlandse voertuigen werkt. Plaats een van uw twee werkende sleutels en draai het contact minimaal 3 seconden in de “aan” -stand (de auto hoeft niet te worden gestart) en herhaal het proces met de tweede sleutel.

Plaats nu de nieuwe derde sleutel en draai hem weer een paar seconden in de “aan” -stand. Deze stap moet de extra sleutel programmeren. Voordat u deze methode uitprobeert en geld uitgeeft aan een sleutel, raden we u aan om contact op te nemen met de dealer of uw lokale autoslotenmaker om te zien of het proces er een is die betrouwbaar werkt met uw auto.

Lasergesneden toetsen

Je kunt een lasergesneden sleutel onderscheiden van een standaard autosleutel omdat de schacht iets dikker is en minder uitgesneden groeven heeft. Lasergesneden sleutels worden vaak sidewinder-sleutels genoemd vanwege de opvallende wikkelsnede op de schacht. De machines die nodig zijn om deze sleutels te snijden zijn aanzienlijk duurder dan een standaard sleutelsnijmachine en zijn niet zo vaak te vinden bij elke slotenmaker of bouwmarkt.

Lasergesneden sleutels hebben ook ingebouwde transponderchips en moeten worden geprogrammeerd bij de dealer of door een slotenmaker. U kunt zoeken naar een gecertificeerde slotenmaker bij u in de buurt.

Alles-in-één lasersnijdende sleutels worden steeds populairder, maar zoals we al zeiden, deze sleutels zijn duurder en moeten meestal bij de dealer worden vervangen. Inclusief arbeid ligt de prijs al gauw boven de honderd euro.

Afstandsbediening zonder sleutel

Een afstandsbediening zonder sleutel, ook wel ‘slimme sleutel’ genoemd, is in de traditionele zin geen autosleutel. Het is een sleutelhanger die in het dashboard wordt gestoken of, in nieuwere voertuigen, in je zak of tas blijft zitten. De chauffeur kan dan het voertuig betreden en de motor starten met een druk op de knop.

De belangrijkste vorm van beveiliging van een keyless entry-afstandsbediening is de mogelijkheid om doorlopende beveiligingscodes te gebruiken. Het systeem randomiseert de juiste code en voorkomt dat dieven deze hacken door middel van een apparaat dat een codegrabber wordt genoemd. De computer van het voertuig herkent de code die door de smart key wordt uitgezonden en verifieert deze voordat de motor wordt gestart. Mercedes-Benz was een van de eerste autofabrikanten die deze technologie gebruikte en bedacht zelfs de term “slimme sleutel”. Elk voertuig in zijn opstelling gebruikt nu een vorm van slimme sleutel. Dat gezegd hebbende, deze technologie is niet diefstalbestendig en er zijn een aantal gevallen geweest waarin high-tech dieven met een slimme sleutel toegang tot een voertuig hebben kunnen krijgen.

Afstandsbedieningen zonder sleutel zijn niet alleen beperkt tot Duitse autofabrikanten. Bijna elk automerk heeft een slimme sleutel gebundeld in zijn hogere afwerking of technologiepakketten. Keyless entry afstandsbedieningen zijn verkrijgbaar in alles van een Nissan Altima tot een Ford Escape.

Deze keyless entry afstandsbedieningen beperken uw opties voor een nieuwe sleutel. De vervangende afstandsbediening moet worden gekocht bij de dealer of een OEM-onderdelenverkoper. En hoewel het handig is om slimme sleutels in je tas of zak te dragen, zijn dit juist de plaatsen waar je de pijn zult voelen als je ze kwijtraakt. De kosten voor het vervangen en herprogrammeren van een smart key kunnen in sommige luxe voertuigen variëren van 200 tot wel rond de 500 euro.

Voorkomen is beter dan genezen

Het valt niet te ontkennen dat moderne sleutels duur zijn. En dus is de beste verdediging tegen het verliezen ervan een goede overtreding. Het is beter om nu een reservesleutel te krijgen, op uw voorwaarden, dan om te stressen en het geld uit te geven in een noodgeval. U kunt hier profiteren van de kostenbesparende methoden en de arbeidskosten vermijden door de sleutel zelf te programmeren.

Ten slotte, als u iemand bent die het lot verleidt door slechts één set sleutels te hebben, overweeg dan het volgende: als u alle sleutels van uw auto kwijtraakt, moet u deze naar een dealer slepen en het kan u mogelijk bijna 1.000 euro kosten om de sloten van uw auto te vervangen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Auto-Sleutel.nl, de specialist in autosleutels.

(170)