Waarom de vijftig tinten serie werd geschreven

Waarom de vijftig tinten serie werd geschreven

In 2012 draaide in schrijversland vooral om een zeer bekende trilogie die in meer dan vijftig landen door miljoenen vrouwen werd gelezen en aangeprezen. De 50 tinten grijs trilogie stond ook in de Nederlandse boekenlijst hoog genoteerd. Hoewel critici de boeken afdoen als ordinaire porno wordt het door de lezers als een verlossing beschouwd.

Misschien vraag je je af hoe de auteur en huismoeder deze opmerkelijke boeken heeft kunnen schrijven. E.L. James werkt overigens niet onder haar eigen naam want dit is slechts een pseudoniem. Erika Leonard-Mitchell is haar originele naam. ‘James’ wordt vermoedelijk gebruikt omdat het een veel voorkomende achternaam is waardoor het als ‘anoniem’ gezien kan worden.

De auteur begon met schrijven na het zien van de Twilight Saga; een romantische en erotische fantasy waarin een studente en een vampier centraal staan. Ze ontwikkelde een fanfictie, wat inhoudt dat de karakters uit het originele verhaal gebruikt worden. Toekomstige schrijvers doen dit niet voor de winst en in de meeste gevallen wordt het verhaal ook niet fysiek gepubliceerd.

Hoe kwam ze bij vijftig tinten grijs?

E.L. James beschrijft in haar boeken veel pikante verhalen over seks waarbij pijn komt kijken. De hoofdrolspeelster en studente Anastasia zal onderdanig worden aan zakenman Mr. Gray. Het verhaal ontstond na een gedachte van de auteur. ‘Wat gebeurt er als iemand van SM houdt en de ander daar niet voor in is?” Haar gedachten beschreef ze met behulp van een pen.

Het eerste boek uit de serie was een daverend succes, wat aantoont dat miljoenen vrouwen met deze spannende gedachte in hun maag zitten. Vele kochten het boek via 50tintengrijskopen.nl of gingen langs de boekenzaak om de aankoop te doen. Het bleef niet bij één boek, want E.L. James heeft inmiddels nog twee goede boeken binnen de vijftig tinten serie op de markt gebracht.

(138)