Metaal recyclen goed voor het milieu

Metaal recyclen goed voor het milieu

Wist je dat het recyclen van metaal de grootste invloed heeft op watervervuiling en milieuvervuiling in het geheel? Het is in eerste instantie niet te beseffen dat die impact zo groot is, vooral omdat we hier in Nederland zaken goed voor elkaar hebben, toch?

Niet alleen geeft het recyclen van metaal financiële voordelen voor zowel de particulier als ook de professional, maar heeft dus ook landelijke economische voordelen. Maar de impact hiervan is niet alleen voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

Wat brengt metaal recyclen op?

Als je om je heen kijkt zie je al snel voorwerpen waar metaal in is verwerkt. De kans is dan groot dat het blikje fris of wegwerpartikelen waar metaal in zit in de vuilnisbak verdwijnt.

Alhoewel gemeentediensten die huisvuil verwerken zelf de metalen scheiden en laten omsmelten voor hergebruik van dit metaal in andere producten, kun je zelf ook metaal verzamelen en wegbrengen. En als je het goed doet brengt het ook nog eens geld op. Kijk op oudmetaalhandel.nl wat dit je kan opleveren.

Waar zit recyclebaar metaal in?

In dit recyclingproces kan bijna elk type metaal worden gerecycled en zijn te vinden in:

  • kabels
  • huishoudelijke apparaten
  • elektronische apparaten
  • voedsel verpakking

Dit zijn een paar voorbeelden waar metaalrecycling goed voor is en kan bijdragen aan commerciële recycling. Commerciële recycling help weer de economie waarin gerecycled metaal ruimte maakt voor een schoner en beter aanbod van nieuw te gebruiken metaal waar ook weer een betere inkoopprijs bij komt kijken.

Welke metalen zijn recyclebaar?

Het aantal soorten recyclebare metalen is in twee groepen te verdelen: ferro-metalen en non-ferro-metalen. Maar om de lijst kort te houden zijn dit de meest gebruikte metalen voor recycling:

  • aluminium
  • koper
  • messing
  • ijzer
  • zink
  • staal/tin

Van al deze metalen geven oud metaalhandelaren of recyclingbedrijven zelfs een inkoopprijs per kilo aangezien een aantal van deze metalen waardevol zijn. Dit is vooral koper en in iets mindere mate aluminium en zink.

De voordelen van recycling

Wanneer metalen producten gewoon worden weggegooid, hangt daar meer dan een prijskaartje aan. Wanneer het wordt verzuimd om metalen te recyclen, lopen we het risico dat de natuur wordt blootgesteld aan giftige componenten van metalen zoals europium, cerium en neodymium.

Maar als we dus niet alleen naar de voordelen voor het milieu kijken maar ook naar financiële en economische voordelen van metalen recyclen dan zul je het volgende kunnen bereiken:

Energie en kostenbesparing
Door het recyclen van metalen bespaar je de kosten voor het opnieuw maken van de metalen. Hiermee wordt winst gemaakt op het besparen van energie en energiekosten. Hiermee wordt de inkoopprijs van de nieuwe metalen ook weer positief beïnvloed waarmee producten, waar de metalen in zitten, goedkoper gemaakt kunnen worden.

Economische ontwikkeling
Metalen recyclen zorgt ook weer voor nieuwe business, meer bedrijven zijn nodig om meer en meer metalen te recyclen. Maar ook steeds meer consumenten kiezen voor een schoner en milieuvriendelijker product. Dus ook de bewustwording van de consument is bepalend voor de aankoop van producten waar metalen in verwerkt wordt wat weer de vraag en aanbod voor de markt aanwakkert.

(26)