VoIP telefonie

VoIP telefonie

Voor iedere onderneming is communicatie van essentieel belang. Zowel de communicatie binnen een organisatie, maar ook de communicatie richting buiten, zoals klanten en leveranciers. Lange wachttijden en slechte geluidskwaliteit zijn verleden tijd met de komst van VoIP telefonie. Xelion is bijvoorbeeld een dergelijke partij die VoIP telefonie aanbiedt die met effectieve software dat over interessante functionaliteiten beschikt.

Wat is VoIP telefonie?

Laten we eerst met de basis beginnen. Wat is VoIP telefonie nu eigenlijk? VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en is de nieuwste techniek op het gebied van telecommunicatie. De communicatie verloopt dan via het internet. Vroeger belde men via een analoge of digitale (ISDN) lijn.

VoIP Provider

Het telefoongebruik verloopt via een VoIP-provider. Voorheen ging dat via een telefooncentrale. Xelion zet zich ook in als VoIP provider en in feite gebruik je een stukje van de virtuele telefooncentrale. Bovendien kan je de gehele wereld VoIP bellen tegen veel lagere tarieven.

Wanneer wordt VoIP telefonie gebruikt?

VoIP telefonie is in vele sectoren effectief in te zetten. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Zakelijke markt. Elke onderneming in de zakelijke markt heeft contact met de buitenwereld. Met name MKB- en grote ondernemingen hebben een goede telefooncentrale nodig om de communicatie richting klanten, prospecten en leveranciers goed te laten verlopen. Geen gedoe met kabels van de traditionele telefoons, altijd en overal bereikbaar op één vast nummer en flexibele schaalbaarheid.
 • Klant contactcentra. Bij callcenters en klant contactcentra is telefonie de corebusiness. Hier zal de communicatie dus optimaal moeten verlopen. Klanten worden namelijk steeds kritischer en krijgen hogere verwachtingen. Xelion biedt daarom met hun VoIP telefonie uitgebreide functionaliteiten voor klant contactcentra zoals wallboards, rapportages, meeluisteren, recording etc. Ook heeft Xelion talloze integratiemogelijkheden, zoals Salesforce.
 • Zorgsector. De zorgmarkt verandert in sneltreinvaart. Dat vereist meer van zorg verlenende organisaties. Xelion biedt specifieke voordelen voor organisaties in de zorg om de communicatie met cliënten te verbeteren. Dat geldt zowel voor eerstelijnszorg, thuiszorg als intramurale zorg. Denk hierbij aan zorgalarmering, zorgdomotica, alle zorgalarmen op 1 toestel etc.

Wat heb je nodig voor VoIP telefonie?

Je hebt in principe niet heel veel nodig om gebruik te maken van VoIP telefonie. De belangrijkste benodigdheden zijn:

 • Voldoende bandbreedte wat resulteert in betere geluidskwaliteit, ook al worden er meerdere telefoongesprekken tegelijkertijd gevoerd.
 • Een zakelijk telefoonnummer;
 • Een toestel die geschikt is voor VoIP telefonie;
 • Een VoIP Trunk, ook wel SIP Trunk genoemd. SIP staat voor Session Initiation Protocol en is een protocol wat gebruikt wordt om onder andere VoIP verbindingen tot stand te brengen.

Wat zijn de voordelen van VoIP telefonie?

 • VoIP telefonie maakt gebruik van beschikbare bandbreedte en daardoor zijn de kosten vergeleken met traditionele telefonie een stuk lager;
 • Met VoIP telefonie ben je overal en altijd bereikbaar. Inloggen is vanaf elk toestel mogelijk;
 • Uitgebreide functionaliteiten;
 • Uitgebreide integratiemogelijkheden, zoals Salesforce, Outlook etc.

(32)