Hoe kom ik in het nieuws?

Hoe kom ik in het nieuws?

Als ondernemer ben je natuurlijk altijd op zoek naar publiciteit. Je klanten weten je immers niet zomaar te vinden, daar moet je iets voor doen. Er zijn talloze manieren te bedenken om je bedrijf onder de aandacht te brengen. De ene manier werkt beter dan de andere. Dat heeft onder meer te maken met wat je potentiële klanten van je verwachten.

Wij van WC-eend…

Het is natuurlijk heel verleidelijk om zo hard mogelijk te roepen dat jij de beste bent. Wellicht ben je dat zelfs ook. Toch is het niet verstandig. Wanneer reclame te ‘obvious’ is zul je gauw genegeerd worden. Mensen zitten namelijk niet te wachten op reclame en bovendien herkennen ze het. Doordat we er al zovele jaren aan zijn blootgesteld weten we precies wanneer een uiting als promotie bedoeld is. We zijn zelfs in staat om ons ervoor af te sluiten. Sommige mensen hebben zo’n hekel aan reclame dat blootstelling hieraan zelfs omgekeerd kan werken. Ze krijgen veeleer een hekel aan het betreffende bedrijf dan dat ze er iets zullen kopen.

De kans dat ‘harde’ reclame werkt is dus niet zo groot meer. Bovendien kost het handen vol geld om te ‘investeren’ in Google-advertenties en social media-campagnes. Een beter idee is om het wat subtieler aan te pakken. Wat heb je daarvoor nodig? Een goed verhaal en de media! Via de krant bijvoorbeeld kun je een enorm publiek bereiken zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Het gaat hier dus niet om het plaatsen van een advertentie of het schrijven van een advertorial. Ook hier prikken mensen namelijk zo doorheen. Nee, je moet ervoor zorgen dat je met écht nieuws de krant haalt!

Schrijf een persbericht

Dit kun je bewerkstelligen door een persbericht te schrijven te schrijven. Dit is een soort concept-nieuwsbericht dat je naar de krant stuurt. Hierin vertel je over wetenswaardige gebeurtenissen binnen je bedrijf. Wat voor gebeurtenissen dit zijn? Dat is aan jou. Je weet zelf immers als geen ander op welke wijze jouw bedrijf zich onderscheidt en welke bijzondere projecten er spelen.

Met het schrijven van een persbericht zet je vol in op free publicity. Voor het plaatsen van het bericht hoef je namelijk niet te bepalen. Je geeft namelijk al iets weg: nieuws! Hier zit menig krant om te springen, aangezien vrijwel iedere redactie mankracht tekort komt om zelf nieuws te maken. Zeker wanneer je je richt op regionale media zul je merken dat journalisten dolblij zijn met nieuws over jouw bedrijf. Dus: waar wacht je nog op? Het wordt hoog tijd voor gratis publiciteit!

(238)