Zelf een trekhaak monteren

Zelf een trekhaak monteren

Heb jij net een nieuwe trekhaak gekocht en wil je deze graag monteren op jouw auto? Vaak biedt de aanbieder van de trekhaak ook een service aan om de trekhaak te monteren op jouw auto. Is dit niet het geval? Dan kun je hem ook zelf monteren op de auto. Hier een stappenplan van het monteren van een trekhaak in de meeste gevallen. Elke trekhaak en auto is immers anders en heeft een andere benadering nodig. Dit is dus een zeer algemeen stappenplan.

Stap 1: Bumper demonteren

De eerste stap is het demonteren van de achterbumper. Let goed op bij het demonteren dat de bumper niet losschiet en vervolgens op de grond valt. Dit kan krassen en deukjes opleveren. Leg dus altijd iets onder de achterbumper, zodat deze niet op de grond valt maar op iets wat geen krassen en deuken kan geven.

Stap 2: Dwarsbalk monteren

Wanneer de bumper gemonteerd is kan de dwarsbalk gemonteerd worden. Let hierbij wel goed op dat de bumper niet in de weg zit voor de trekhaak. Mocht dit het geval zijn dan is het noodzakelijk om een uitsnede te maken. Een dwarsbalk monteer je door deze op aangegeven punten vast te maken met bouten. Per type auto verschillen deze punten. Voordat de dwarsbalk vast wordt gezet is het noodzakelijk om de raakvlakken goed te reinigen. Dit garandeert een langdurige montage.

Stap 3: Afkitten naden

Het kan zijn dat bij jouw type auto de naden niet goed aansluiten. Wanneer dit het geval is, is het zeer aan te raden om deze naden dicht te kitten. Dit voorkomt dat er vuil en nattigheid in de naden kan kruipen wat roest en andere schade kan veroorzaken. Let er dus goed op dat alles goed op elkaar aansluit.

Stap 4: Vastzetten

Voordat je de dwarsbalk definitief aandraait is het verstandig om de dwarsbalk eerst nog handvast te draaien. Op deze manier kun je de balk nog wat verschuiven, mocht dat nodig zijn. Wanneer je helemaal tevreden bent met hoe de balk zit, kun je hem definitief vastdraaien.

Stap 5: Huls monteren

Het bevestigen van de huls wordt vaak uitgelegd in een handleiding die je bij de trekhaak krijgt. Belangrijk is dus dat hier goed naar gekeken wordt. Een belangrijk aandachtspunt van het bevestigen van de huls is dat de bouten ook door de zijplaten van de dwarsbalk gestoken worden. Alleen zo kan een veilige montage gegarandeerd worden. Nogmaals, check hierbij goed de handleiding die je bij de trekhaak gekregen hebt.

Stap 6: Stekkerplaat en kogelmontage

De laatste stap is het monteren van de stekkerplaat en de kogel. De montage van de stekkerplaat kan verschillen per type auto en trekhaak. Let hierbij dus weer goed op de handleiding. Hier staat de juiste positie waar de stekkerplaat gemonteerd moet worden. De laatste werkzaamheid is de montage van de kogel. Ook dit kan verschillen en moet er dus goed gekeken worden naar de handleiding van de trekhaak.

Wanneer alles is gemonteerd is het zeer aan te raden om alles nog eens goed na te lopen en te controleren of alles goed vast zit.

(130)