Vergeet je pauze niet

Vergeet je pauze niet

Je mailbox puilt uit en je to do list is nog kilometers lang. Iedereen is pauze aan het nemen, maar jij hebt er eigenlijk geen tijd voor en eet een broodje op je werkplek. Klinkt dit bekend? Dan willen wij je graag duidelijk maken hoe belangrijk het is om af en toe een pauze te nemen.

Verplicht

Niet alleen is het verstandig om pauze te nemen voor jezelf, maar daarnaast is het ook gewoon wettelijk vastgesteld dat je pauze moet nemen. “Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u recht op 45 minuten pauze. De pauze mag worden gesplitst in meer pauzes van minimaal een kwartier.” (bron: Rijksoverheid). Als je geen pauze zou krijgen wordt het namelijk uitbuiting.

Geef je hersenen rust

Als je achter elkaar bezig bent met werken en overal bovenop zit, gaat dit je creativiteit niet te goede. Je hersenen hebben soms even rust nodig om alle informatie en prikkels die binnenkomen te verwerken. Belangrijk is hierbij dat je ook echt je werkplek verlaat. Anders wordt je namelijk nog steeds getriggerd om kleine klusjes op te pakken. En juist wanneer je het druk hebt, moet je de tijd nemen om bij te komen en je hoofd leeg te maken. Daarna kun je weer heel productief kijken naar de werkzaamheden die voor je klaarliggen.

Doe aan beweging

Als je fysiek actief bent, ben je ook eerder mentaal actief. Je zit waarschijnlijk de hele dag op een bureaustoel en bent dus niet erg actief. Ga daarom in je pauze even buiten wandelen. Dit is goed voor de activiteit, maar ook voor je houding. Door de hele dag te zitten, kun je namelijk op ten duur last krijgen van lichamelijke klachten. Het is belangrijk om niet alsmaar in dezelfde houding te blijven zitten. Daarnaast moet je ook bedenken, dat ondanks dat je stil zit het wel nog erg intensief is voor je spieren, pezen en gewrichten als je naar een beeldscherm kijkt. Om die regen is er in 1997 een extra regel toegevoegd aan de Arbowet. Na elke 2 aaneengesloten uren beeldschermwerk, dient er -als het niet mogelijk is om beeldschermwerk af te wisselen met ander soort werk- een pauze van 10 minuten ingelast te worden.

Regel een goede lunchplek

In sommige bedrijven is het helaas zo dat er geen goede lunchruimte aanwezig is. In dat geval raden wij nogmaals aan om een plek buiten het kantoor te vinden, zodat je echt helemaal weg bent uit je werksfeer. Het is verder aan je werkgever om een ruimte in te delen die het aantrekkelijk maakt om daar te lunchen. Goede verlichting, genoeg ruimte, zorg voor koffie en thee, een soepcarrousel, etc. Alles om te stimuleren dat je lekker rust kan nemen.

(40)