3D filamenten voor je 3D printer

3D filamenten voor je 3D printer

Je hebt een 3D printer aangeschaft voor je werk of misschien wel gewoon voor de lol. Maar ja, ook een 3D printer heeft grondstoffen nodig om zijn werk te kunnen doen. Een gewone printer doet het immers ook niet zonder inktpatronen! En dus heb je 3D filamenten nodig.

Wat zijn 3D filamenten?

De naam filament wordt voor meerdere dingen gebruikt, maar bij 3D filamenten bedoel je de grondstof waarmee de 3D printer zijn modellen maakt. Het zijn rollen, waar dunne draden opzitten. Deze draden zijn niet altijd van dezelfde materialen, hier zitten duidelijke kwaliteitsverschillen in. En net als bij inktpatronen voor de gewone printer, kan je ook hier kiezen voor meerdere kleuren.

Verschillende kleuren voor je 3D printer

Natuurlijk is het niet leuk om alles altijd in 1 kleur te laten maken door je 3D printer. Deze leuke, mooie of nuttige modellen worden nog interessanter als de kleur er ook echt bijpast. Natuurlijk is het afhankelijk van je 3D printer wat allemaal kan. Ook leuk: meerdere keren hetzelfde modelletje laten maken, met iedere keer een andere kleur. 

Verschillende kwaliteiten filamenten

Deze rollen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het is uiteraard afhankelijk van het soort eindproduct (is het serieus voor je bedrijf en moet het kwalitatief goed zijn of is het puur voor de lol een leuk beeldje maken?) voor welke kwaliteit je zult kiezen. Want vanzelfsprekend hangt aan een betere kwaliteit ook een prijskaartje. Maar er is meer. Door te kiezen voor PLA (Polylactic Acid filamenten) kies je voor een milieuvriendelijke kwaliteit, welke ook nog eens heel veel voordelen biedt!

Waarom PLA?

Waarom je zou kiezen voor PLA? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Polylactic is biologisch afbreekbaar, want het wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen. Ze zijn dus duurzaam in gebruik. Dat is op zich al een hele mooie reden om voor dit product te kiezen. Maar het mooie aan PLA is dat het nog veel meer voordelen oplevert! Zo heb je een hogere printsnelheid, zijn er minder hoge temperaturen nodig bij het printen, kunnen er meer details mee gemaakt worden en geeft het geen vervelende geur af bij het printen. Daarnaast is de productie milieuvriendelijk en komen er bij het printen geen schadelijke stoffen vrij. Dat is toch allemaal maar mooi meegenomen.

Andere soorten filamenten

Uiteraard zijn er nog meer soorten verkrijgbaar die afhankelijk van het te ontwerpen model geschikt kunnen zijn. Een kleine greep:

  • Carbon Fiber Filled
  • Metal Filled
  • Wood Filled
  • Nylon
  • Polypropyleen
  • Polycarbonaat
  • Etc.

Waar zijn ze verkrijgbaar?

3D filamenten koop je makkelijk online of in een zaak die ook 3D printers aanbiedt. Het voordeel van het kopen bij een winkel is natuurlijk het advies wat het winkelpersoneel je kan geven. Zeker als je net in de 3D wereld stapt is het fijn om even op de hoogte gesteld te worden van alle mogelijkheden.

(38)