Hulp nodig bij het uitkiezen van een afvalzak? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij het uitkiezen van een afvalzak? Wij helpen je graag

Het is niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken welke afvalzak in welke prullenbak hoort. Je kunt een te grote afvalzak in een te kleine prullenbak stoppen. Dat ziet er erg slordig uit. Maar andersom werkt ook niet en is zelfs problematisch: een te kleine afvalzak in een te grote prullenbak. 

Er zijn er zoveel in omloop dat een keuzehulp gewenst is. Met een keuzehulp bereken je de juiste afvalzak voor je prullenbak. Hieronder vind je zo’n keuzehulp voor het berekenen van de juiste afvalzak.

Berekening van de inhoud van een afvalbak of pedaalemmer maken

De inhoud van een afvalzak vindt je altijd op de verpakking. De inhoud van de prullenbak of pedaalemmer is wat moeilijker te berekenen als het nergens staat vermeld. Hieronder leg ik uit hoe je zo’n berekening maakt.  

Berekening afvalzak voor een ronde prullenbak

Meet bij een ronde prullenbak altijd de diameter en de hoogte van de bak. De berekening gaat dan als volgt: 

Diameter: Diameter x pi gedeeld door 2

Hoogte: hoogte van de prullenbak + 6 cm extra + diameter / 2

Voorbeeld berekening

Als een afvalbak een diameter heeft van 40 cm en een hoogte van 100 cm dan ziet de berekening van de juiste afvalzak er als volgt uit:

40 cm x 3,14/2 = 62,8 cm

62,8 cm is in dit geval de breedte van de afvalzak. 

De hoogte van de afvalzak bereken je als volgt: 

100 cm + 6 cm extra + 40 cm/2 = 126 cm

Berekening afvalzak voor een vierkante prullenbak

Ook is het mogelijk om een berekening te maken van een vierkante afvalbak. Bij de berekening van een afvalzak voor een vierkante prullenbak is het makkelijker dan bij een ronde. 

Meet de breedte en diepte van de prullenbak. Tel deze breedte en diepte bij elkaar op en je hebt meteen de breedte van de afvalzak. Het is wel verstandig om ruim te meten en bijvoorbeeld een centimeter extra te rekenen. Dan heb je altijd een passende afvalzak. De hoogte van de zak is even hoog als de hoogte van de afvalbak met 5 centimeter extra.

Voorbeeld berekening vierkante prullenbak

Als een afvalbak een diameter heeft van 40 cm en een diepte van 40 cm dan ziet de berekening van de juiste afvalzak er als volgt uit:

40 cm + 40 cm = een afvalzak van 80 cm 

Zoals al gezegd: hoe voor de lengte nog een 5 cm extra aan. In dit geval dus 85 cm.

(43)