Slaaphygiëne is erg belangrijk

Slaaphygiëne is erg belangrijk

Een goede hygiëne is belangrijk in elke ruimte binnenshuis. Vaak wordt er goed schoongemaakt in de keuken en het toilet, de slaapkamer wordt vreemd genoeg niet gezien als een vieze ruimte in huis. Toch is de slaapkamer een van de meest gebruikte vertrekken in huis waar je elke nacht heerlijk slaapt. Bacteriën leven graag in vloerbedekking, dekens, matrassen en hoofdkussens. Veel mensen nemen hun mobiele telefoon ook mee in bed, maak jij je mobiel wel eens schoon? Dit is ook een plek waar ontelbaar veel bacteriën zich nestelen.

Waar begin je?

Start in ieder geval met een goede ventilatie. Laat je slaapkamer dagelijks ventileren door het raam even helemaal open te zetten, of het nu zomer of winter is. Een goede ventilatie voorkomt een vochtig matras.

Niet alleen je matras heeft frisse lucht nodig, ook je dekbed neemt veel vocht op. Het is heel normaal dat je ‘s nachts zweet, hierdoor is het belangrijk om een ventilerend dekbed te hebben. Zweten is het natuurlijke koelsysteem van ons lichaam en dus ook heel normaal. Iedereen zweet, alleen heeft de een er meer last van dan de ander. Een goede ventilatie helpt om je slaapkamer fris te houden. Je kunt eventueel je dekbed ook een dagje buiten hangen zodat het weer helemaal fris is.

Heb je last van allergieën? Dan is het verstandig om speciaal bedtextiel aan te schaffen. Koop elke 5 jaar een nieuw hoofdkussen en laat je matras en hoofdkussen eens per maand eens goed in de zon liggen. Huisstofmijt kan niet zo goed tegen de zon.

Houd je slaapkamer goed schoon

Je slaapkamer schoonhouden houdt natuurlijk niet op bij je matras, dekbed en hoofdkussen. Zorg dat de ruimte vrij is van stof. Stof de slaapkamer wekelijks met een natte doek, ook de lastige randjes en op de kasten. Haal wekelijks de stofzuiger door de slaapkamer, wanneer je vloerbedekking hebt is het beter om meerdere malen per week te stofzuigen. Zorg dat de ramen regelmatig gezeemd worden en neem dan ook de rolgordijnen, gordijnen of vitrage mee. Verschoon wekelijks je beddengoed en was dit op 60 of 90 graden.

Het is natuurlijk altijd goed om eens in de paar jaar een nieuw hoofdkussen en dekbed te kopen. Je matras kan echter wel langer mee.

(78)