Wat zit er eigenlijk in voedingssupplementen?

Wat zit er eigenlijk in voedingssupplementen?

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen worden gebruikt als aanvulling op onze dagelijkse voeding. Het zijn producten die hoofdzakelijk bestaan uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zoals in een vitamine C-pil, of gecombineerd met andere vitamines en mineralen, zoals in een Multi vitaminepil. Je kunt de meeste supplementen verkrijgen in de vorm van pillen, poeders of drankjes. De vitamines, mineralen en bioactieve stoffen in voedingssupplementen hebben dezelfde werking als natuurlijke vitamines en mineralen in ons eten en drinken. Maar het menselijk lichaam neemt de voedingsstoffen, in bijvoorbeeld drankjes of capsules, gemakkelijker op dan de voedingsstoffen in ons dagelijkse eten.

Zijn supplementen nodig?

Eigenlijk hebben de meeste mensen helemaal geen voedingssupplementen nodig, want we krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen doordat we gevarieerd eten. Het heeft voor normale mensen dan ook geen effect om meer vitamines te slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Sterker nog, van sommige vitamines of mineralen is bekend dat teveel en langdurig gebruik ervan schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Van veel andere stoffen die in supplementen kunnen zitten zoals bioactieve stoffen, is de veilige dosis vaak niet bekend. Meestal zijn de supplementen die te koop zijn bij de drogist, apotheek of supermarkt, bij normaal gebruik veilig. Het is in ieder raadzaam om altijd goed de verpakking te lezen om te controleren in welke dosering de diverse supplementen toegevoegd zijn. Het is daarom verstandig om advies in te winnen over sportvoeding en supplementen bij bijvoorbeeld uw huisarts, als u van plan bent om extra supplementen te gaan gebruiken.
Sommige mensen echter hebben wel extra voedingsstoffen nodig. Zwangere vrouwen hebben extra voedingsstoffen nodig zoals foliumzuur en vitamine D, jonge kinderen in de groei en ouderen hebben extra vitamine D nodig. Die groep mensen is dus heel erg gebaat bij het gebruik van voedingssupplementen. En ook veel sporters gebruiken sportvoeding en supplementen voor extra kracht en energie.

(153)