Nederland is een mooi land. Maar er gebeuren ook nare dingen. Er zijn mensen die stelen, vechten of doden. Dat noemen we misdaad. Hoeveel misdaad is er in Nederland? En wat doet de politie om ons te beschermen?
Misdaad in Nederland: de cijfers
Er zijn verschillende manieren om te meten hoeveel misdaad er is in Nederland. Een manier is om te kijken naar de meldingen bij de politie. Een melding is als iemand belt of naar het politiebureau gaat om iets te vertellen over een misdaad. Een andere manier is om te kijken naar de aangiftes bij de politie. Een aangifte is als iemand officieel zegt dat hij of zij slachtoffer is van een misdaad.
De politie houdt bij hoeveel meldingen en aangiftes er zijn. Dat kun je zien op de website Misdaad in Kaart1. Daar kun je ook zien wat voor soort misdaad het is en waar het gebeurt. Bijvoorbeeld: diefstal, geweld of moord.
De cijfers laten zien dat er minder misdaad is dan vroeger. In 2020 waren er ongeveer 800 duizend meldingen en aangiftes bij de politie. Dat is 2 procent minder dan in 2019. En 25 procent minder dan in 2010.
Maar de cijfers laten ook zien dat er nog steeds veel misdaad is in Nederland. Elke dag zijn er ongeveer 2000 meldingen en aangiftes bij de politie. Dat betekent dat elke dag veel mensen last hebben van misdaad.
De politie: onze vriend
De politie is er om ons te helpen. De politie doet veel dingen om misdaad te voorkomen en te bestrijden. Bijvoorbeeld:
- De politie geeft tips om je huis, je fiets of je auto te beschermen tegen dieven.
- De politie houdt toezicht op straat, in winkels en op scholen om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt.
- De politie zoekt naar mensen die verdacht worden van een misdaad. De politie kan die mensen oppakken en naar de rechter brengen.
- De politie helpt mensen die slachtoffer zijn van een misdaad. De politie luistert naar hun verhaal, geeft advies en steun.
De politie werkt niet alleen. De politie werkt samen met andere organisaties. Bijvoorbeeld:
- Het Openbaar Ministerie (OM). Het OM beslist of iemand die verdacht wordt van een misdaad voor de rechter moet komen.
- De Rechtspraak. De Rechtspraak bestaat uit rechters die beslissen of iemand die verdacht wordt van een misdaad schuldig is of niet.
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS verzamelt en analyseert gegevens over misdaad en rechtshandhaving in Nederland.
- Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Het WODC doet onderzoek naar misdaad en rechtshandhaving in Nederland.
Conclusie: veiligheid is belangrijk
Misdaad is een groot probleem in Nederland. Misdaad maakt mensen bang, boos of verdrietig. Misdaad kost ook veel geld. Daarom is veiligheid belangrijk voor iedereen.
De politie doet haar best om ons veilig te houden. Maar de politie kan het niet alleen. Wij kunnen ook helpen om misdaad te voorkomen en te bestrijden. Bijvoorbeeld:
- Wees alert en meld verdachte situaties bij de politie. Bijvoorbeeld als je iemand ziet die een raam of een deur probeert open te breken.
- Wees voorzichtig en volg de tips van de politie om je spullen te beschermen tegen dieven. Bijvoorbeeld door je huis goed af te sluiten of je fiets op slot te zetten.
- Wees aardig en respectvol voor andere mensen. Bijvoorbeeld door geen ruzie te maken of te schelden.
- Wees solidair en help mensen die slachtoffer zijn van een misdaad. Bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden of een getuigenverklaring af te leggen.
Samen kunnen we Nederland veiliger maken. Dat is goed voor ons allemaal.
(7)