Amerikaanse militair ontving medaille voor programmeerkunsten

Amerikaanse militair ontving medaille voor programmeerkunsten

Een militair uit Amerika, genaamd Vivin Paliath, heeft negen jaar na dato op zijn blog vermeld dat hij toentertijd een medaille in ontvangst heeft genomen voor zijn programmeerwerk. Hij was in Irak voor de Amerikaanse Nationale Garde en hij deed zorgde daar dat de voorraden waren aangevuld en regelde de logistiek.

Problemen

De software belemmerde hem echter, omdat hij daar enkel MS-DOS tot zijn beschikking had, maar de muis werkte daarbij niet voor die software. Dat wordt dan knap lastig werken. Ook met batch-opdrachten wist MS-DOS geen raad. Dat had gevolgen voor de productiviteit van Paliath, want hij moet bijvoorbeeld licenties uitdraaien wat nu niet in één keer kon. Dit moest gebeuren voor 150 soldaten, één voor één. Dat werd dus doorwerken tot in de late uurtjes.

Op zoek

Paliath liet het hier niet bij zitten en wilde met zijn software-ingenieur achtergrond eens kijken wat hij allemaal kon doen om het proces te kunnen versnellen. Helaas had hij niet genoeg tijd om er iets op te verzinnen, maar bij toeval kwam hij een driver tegen die informatie kon lezen uit bestanden van MS-DOS. De militair kon daardoor met alle gemak de licenties voor alle soldaten uitdraaien, wat geheel automatisch gebeurden. Nu duurde het printen echter wel erg lang.

Perl-scripts en Excel-macro’s

Elke dag moesten er rapportages worden uitgeprint over hoe de voertuigen erbij stonden, wat er eventueel kapot aan was. Over het algemeen worden deze gegevens met de hand in een Excel-bestand ingevoerd, maar dat maakte het foutgevoelig. Paliath had ook hier een oplossing voor: hij maakte gebruik van een Excel-macro en koppelde deze aan de eerder gegenereerde Perl-scripts. Zo kwam de data weer geheel automatisch tevoorschijn.

Medaille

Zijn leidinggevende kwam er na enkele maanden bij de militair op terug. Het was in principe niet toegestaan wat hij deed, maar het werkte en hij wist waar hij het over had. Daarom hadden zijn acties geen verdere consequenties. Hij was dan ook blij verrast bij het uitreiken van medailles toen hij aan het einde van zijn dienst in Irak ook een medaille ontving: de “Army Commendation”. Deze ontving hij voor zijn Perl-scripts en Excel-macro’s.

(110)