Van ruwe diamant tot prachtig sieraad

Van ruwe diamant tot prachtig sieraad

Sommige wetenschappers zijn van menig dat diamant honderden miljoenen jaren geleden in het binnenste van onze planeet is ontstaan. Maar andere onderzoekers zeggen weer dat dat niet mogelijk is, omdat de aarde niet zo oud kan zijn. De eerste keer dat het woord diamant genoemd wordt is in het Bijbelboek Exodus, als onderdeel van de kleding van de hogepriester.

Het ontstaan van diamant

Diamant behoort tot de familie van de edelstenen en is de enige edelsteen die maar uit een element bestaat, namelijk koolstof. Diamant is in het binnenste van de aarde ontstaan doordat koolstof is gekristalliseerd onder invloed van enorme druk en hitte. Als koolstof sterk wordt samengeperst ontstaat er grafiet. En als grafiek weer wordt samengeperst onder enorm hoge temperaturen ontstaat de alom gewaardeerde diamant. Diamant doet dan ook sterk aan glas denken maar is vele malen harder. Diamant is uiterst schaars op onze planeet te vinden en daardoor bijzonder gewild en kostbaar. Kijk maar naar de prijzen van diamanten sieraden, die liegen er niet om. Ruwe diamanten lijken veel op kiezelstenen, je moet echt een expert zijn op het gebeid van edelstenen om te zien dat het om diamanten gaat.

Waar worden diamanten gevonden?

Diamant werd jarenlang gedolven in India en veel later ook in Zuid-Afrika en andere landen, zoals bijvoorbeeld Rusland. Maar het overgrote deel aan diamanten kom toch van het Afrikaanse continent. Ongeveer 20% van alle diamanten die worden gedolven zijn geschikt om tot sieraden zoals trouwringen, verlovingsringen, enz. te worden verwerkt. Want in de meeste diamanten die worden gevonden zitten toch teveel onzuiverheden om verwerkt te kunnen worden in en mooi sieraad. Ruwe diamanten worden door diamantslijpers uit de hele wereld geslepen om ze te transformeren tot de prachtige betoverende diamant zoals wij die kennen. Maar omdat diamant zo ongelooflijk hard is, wordt de edelsteen ook gebruikt in gereedschappen zoals de welbekende diamantboor.

(101)