Wat je moet weten over een koortslip

Wat je moet weten over een koortslip

Een koortslip: mensen die er last van hebben herkennen het direct als het virus toeslaat. Het is vervelend en ziet er niet fraai uit. Maar wat veroorzaakt een koortslip? En wat kun je er tegen doen? 

Het Herpes virus is de veroorzaker van koortslippen. Sommige mensen dragen het virus van nature bij zich. Andere kunnen het oplopen door lichamelijk contact (direct of indirect) met een persoon die een koortslip heeft. Denk bij direct contact aan zoenen en bij indirect contact aan het drinken uit elkaars glas.

Een opzettende koortslip is vaak een teken van een te lage weerstand. Juist in die situatie slaat het Herpes virus toen. Het kan tijden weg lijken te zijn, en zich dan weer onverkort openbaren. Niet zelden op de momenten dat je er het minste op zit te wachten.

De koortslip ziet er van afstand uit als een geïrriteerde plek, maar van dichtbij zie je dat het is opgebouwd uit verschillende kleine, pijnlijke blaasjes die met vocht gevuld zijn. Deze blaasjes verschijnen meestal groepsgewijs. Na een tijdje drogen de blaasjes op. Wat achterblijft zijn kleine korstjes die na verloop van tijd vanzelf van je lip afvallen.

Wanneer je een koortslip voelt opkomen, dan is het slim snel te handelen. Er zijn verschillende zalfjes op de markt die de klachten kunnen verminderen. Ook kan lichttherapie (met een praktisch handzaam apparaat) een oplossing bieden. Op de gezondheidswebsite Ingoedendoen.nl lees je hoe je een koortslip behandelen kunt.

Koortslip bij baby’s

 

Bij jonge baby’s (tot 3 maanden oud) kan een koortslip behoorlijk gevaarlijk zijn. Probleem bij de ukkies is dat het Herpes virus zich makkelijk kan verspreiden. Wanneer het terecht komt in hersenvlies kan een hersenvliesontsteking optreden. Hierbij bestaat het risico op het ontstaan van grote gezondheidsschade, tot en met fatale afloop aan toe. Reden genoeg om goed te controleren hoe een koortslip bij baby’s voorkomen kan worden.

(135)