Wat is EHBO?

Wat is EHBO?

EHBO staat voor eerste hulp bij ongevallen/ongelukken. Eerste hulp is een erg belangrijke vaardigheid. Weet jij wat je moet doen als er iemand naast je flauwvalt? of als je getuige bent van een verkeersongeluk? Met een EHBO licentie kan je eerste hulp leveren bij dit soort ongevallen.

Waarom is het volgen van EHBO cursus zo belangrijk?

In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 600.000 mensen bij de eerste hulp. Het grootste deel belandt bij de eerste hulp voor klein letsel, maar er zitten ook fatale ongelukken bij die grotendeels door mensen voorkomen hadden kunnen worden. Hierbij kan je denken aan reanimatie die direct nodig is. In Nederland zijn er veel te weinig mensen met een EHBO licentie. In Noorwegen bijvoorbeeld is het zo dat 95% van de inwoners een EHBO licentie heeft en deze cursus regelmatig herhalen. Zelfs op school krijgen zij al les in het geven van eerste hulp. Ook bij onze buren Duitsland heeft 80% een EHBO licentie. In Nederland is het verbazingwekkend slecht. In Nederland heeft slechts 3% een EHBO licentie. Daar moeten wij verandering in brengen!

Leven of dood

Als er geen eerste hulp wordt verleend bij een plotselinge hartstilstand daalt de kans op overleven 7% per minuut! Een effectieve reanimatie of het goed gebruik van een AED kan de kans op overleven verdubbelen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 300 mensen per week een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Alleen al hierom is het erg belangrijk dat meer mensen een EHBO licentie hebben.

Wat leer je bij een EHBO cursus?

Een EHBO cursus bestaat uit veel verschillende aspecten. Als eerste leer je wat je moet doen bij een hartstilstand. Je leert dus hoe je moet reanimeren en hoe je een AED moet gebruiken. Dan leer je ook wat je moet doen bij bewusteloosheid, verslikking en verdrinking. Je leert ook hulp te verlenen bij brandwonden, huidwonden, bloeding en neusbloeding. Dan leer je ook alles over hoofdletsel, nek- en wervelletsel. En wat te doen bij vergiftigingen. Daarnaast leer je nog wat je moet doen bij ernstige allergieën, koorts en koortsstuipen en kortademigheid. Dan bijna als laatste leer je nog wat te doen met letsel aan botten, spieren en gewrichten. Als laatste leer je ook nog kleine verwondingen of ongevallen. Dingen zoals een tand door de lip of een afgebroken tand. Daarnaast bijvoorbeeld ook een voorwerp in de neus of oor en een vuiltje in het oog.

(54)