Lockerkwaliteit moet wijken voor prijs

Lockerkwaliteit moet wijken voor prijs

Te vaak wordt er door openbare instellingen zoals scholen te laat nagedacht over de beveiligde opbergmeubelen voor de leerlingen en studenten in het aanbestedingsplan. Uiteindelijk gaat hierdoor de keuze van beveiligde lockers vallen op de prijs en niet de kwaliteit.

Noodzaak
Beveiligde lockers worden helaas nog steeds gezien als een noodzakelijk kwaad in plaats van een bijdrage aan de omgeving van werkplekken en openbare ruimten waar mensen veilig hun eigendommen in op kunnen bergen.

Tegenwoordig maakt dit wel steeds meer een omslag doordat bij de aanschaf van lockerskasten steeds meer specifieke eisen worden gesteld door de aanvrager. Er wordt meer gedetailleerd gekeken naar het type beveiliging van de lockers. Dit laatste is immers de succesfactor van de lockerkast.

Type beveiliging
De lockerkast kent een grote ontwikkeling de afgelopen jaren waarbij de beveiligingssystemen zeer divers zijn geworden. Op een beeld te geven is hier een overzicht van de meest voorkomende soorten beveiliging op lockerkasten.

  • Sleutelslot: de meest voorkomende type is de gewone sleutel met de sleutel
  • Elektronische sleutel pas: de eerste stap in het digitaliseren van lockerbeveiliging
  • Automatische slot: op afstand te openen lockers zonder sleutel of pas
  • Digitale vingerafdruk: automatische lockerbeveiliging met extra persoonsbeveiliging

Voordelen van digitalisering
De digitalisering van beveiligingssystemen van lockers en lockerkasten helpt de aanschaffer van de lockers op diverse punten:

  • bij sleutelverlies is de persoon bekend
  • herstellen van sleutel is snel en goedkoop
  • altijd op de hoogte wie de locker gebruikt, ook bij verandering van gebruiker zoals op vliegvelden vaak gebeurt

Het grote nadeel is dat een digitaal systeem nu eenmaal een investering met zich meebrengt en de aanschaffer moet het digitale gebruik van dit systeem goed leren kennen.

Waar op te letten bij aanschaf
Iedereen kan zomaar een lockerkast systeem aanschaffen maar geen rekening houden met het type gebruiker. Dit heeft de meeste aandacht nodig omdat dit bepaald welk type systeem aan te schaffen.

Gebruiker
Het type gebruiker bepaald over het algemeen welk systeem er gebruikt wordt. Bezoekers van een zwembad verandert dagelijks terwijl op school iemand een jaar lang (of de hele studie lang) dezelfde locker blijft behouden.

Als een locker amper of weinig van gebruiker wisselt, loont het dus om te kiezen voor een gewoon sleutelsysteem. Als er dagelijks wisseling is van gebruiker, dan loont het om te kijken naar een digitaal systeem waar geen sleutel aan te pas komt wat de wisseling vergemakkelijkt.

Het is daarnaast niet altijd praktisch om de gebruiker een sleutel te laten gebruiken voor een locker. Vooral bij bezoekers van een zwembad die hun spullen opbergen is het lastig een sleutel mee te geven wanneer zij het zwembad induiken.

(45)