Haarverlies: de oorzaken en oplossingen

Haarverlies: de oorzaken en oplossingen

Haarverlies of dunner wordend haar zijn zorgelijke thema’s… Er verandert iets in je uiterlijke identiteit waardoor je iets anders in de spiegel ziet dan je gewend bent en dat je het liefste zou zien. Gelukkig zijn er met de tijd, dankzij de medische wetenschap, methodes ontstaan die het niet tot een uitzichtloze situatie maken. Wanneer we teruggaan in de tijd dacht je gelijk aan pruiken of operatieve ingrepen om dit probleem te verhelpen. In de negentiger jaren werd er veelal gewerkt met transplantaties waarbij follikels van het haar achterop het hoofd werden verwijderd en geplaatst op kale gedeelten van het hoofd. Oude foto’s van soortgelijke ingrepen tonen een minder mooi resultaat dan je tegenwoordig bij een haarkliniek kunt bereiken.

Geen follikels verhuizen maar follikels wakker schudden

Dikker haar terugkrijgen, of haargroei überhaupt weer mogelijk maken op specifieke gedeelten van je hoofd, kan tegenwoordig zonder chirurgische ingrepen. Het bovenstaande beeld dat we van de jaren 90 hebben geschetst was een ingreep van grootschalige aard. Tegenwoordig worden haarfollikels niet meer verwijderd en verplaatst maar kan er organisch worden gewerkt. Haarfollikels worden in feite wakker geschud.

Oorzaken van haarverlies

In veel gevallen kan er relatief snel een conclusie worden getrokken wat het achterliggende probleem is. Je kunt hierbij denken aan bepaalde vitaminetekorten of de werking van je schildklier. Zo kan de boosdoener voor haarverlies een vitamine B-, ijzertekort, schildklierafwijking of een hormoonstoornis zijn. Hierbij kunnen vitamines en andere supplementen tot een vrij snelle oplossing zorgen. Verrassenderwijs wordt haarverlies slechts bij een heel klein aantal mensen veroorzaakt door een zwaar medisch onderliggend probleem. Maar bij de meeste mensen draait het om hormonen, tijd en genen.

Bij vrouwen is het vaak zo dat haarverlies één van de symptomen is bij de daling van de vrouwelijke hormonen. Bij oudere mensen zijn het vaak niet de hormonen maar de tijd die de haren niet dikker maakt. Hormoondalingen spelen ook vaak op bij zwandere vrouwen of mensen die in een stressperiode zitten of er net uitkomen.

Stress voorbij, haargroei terug?

Zo simpel werkt het helaas niet in alle gevallen. Bij haarverlies gaat het namelijk om haarfollikels die in “slaap vallen” of sterven. Slapende follikels hebben een dikte van minimaal 0,04 millimeter. In dit geval kan het op een natuurlijke wijze opgelost worden, in tegenstelling tot haarfollikels die dunner zijn. Deze zijn dus dood en kunnen niet meer wakker gemaakt worden. Statistisch gezien is het bij vijftigers doorgaans lastiger om deze methode nog te kunnen toepassen.

Wake up!

Wat bedoelen we dan precies met het “wakker schudden” van een haarfollikel? In het kort zijn het injecties in de schedelhuid die vitamines en mineralen en/of o.a. hormonen bevatten die veilig voor het lichaam zijn. Op deze wijze krijgt het lichaam een signaal en worden de eerste effecten zichtbaar na een paar maanden. Wanneer je vitamines slikt, kan dat ook zorgen voor een aanzienlijke verbeteringen. Bedenk wel dat je ver boven de “aanbevolen dagelijkse hoeveelheden” moet zitten. Er is ook niet één wonderpil, omdat elk individu met specifieke factoren te maken heeft.

(71)