Bril, lenzen of laseren; de pros en cons op een rijtje

Bril, lenzen of laseren; de pros en cons op een rijtje

Tegenwoordig zijn is er een verscheidenheid aan mogelijkheden om je te helpen bij het scherp zien. De meest traditionele manier is een bril. Een andere wat ‘veiligere’ keuze zijn lenzen. Wanneer je echt geen bril of lenzen wilt is er ook de keuze om je ogen te laten laseren. Dit is echter wel een flinke stap verder, omdat het een stuk duurder is en omdat er meer risico’s aan zitten.

De keuze is aan jou

Nu zitten er natuurlijk aan elk middel voor- en nadelen. Bij de één wat meer dan bij de ander, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel, namelijk jou weer goed laten zien. In dit artikel worden alle voor- en nadelen per middel besproken, zodat jij met een goed gevoel een keuze kan maken.

Bril

De bril is de meest traditionele en veilige manier om van je oogproblemen af te komen. De laatste tijd heeft de bril ook weer een flinke inhaalslag gemaakt op het modegebied. Veel mensen zien de bril nu als onderdeel van de outfit. Zo zijn is er nu een verscheidenheid aan mogelijkheden op het gebied van modellen en kleuren. Hier een rij van de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:
– Modieus
– Gemak
– Goedkopere keuze (afhankelijk van het merk natuurlijk), een Clip on zonnebril is bijvoorbeeld een goedkoop alternatief.

Nadelen:
– Een bril kan een naar gevoel geven op je neus
– Bij het sporten kan een bril lastig zijn
– Glazen kunnen beslaan

Lenzen

Lenzen zijn er momenteel in verschillende vormen en maten. Zo zijn er zachte en harde lenzen, maar ook lenzen die je langer in kunt houden verschillend van een week tot een maand. De zachte lenzen heeft een hoger draagcomfort en wordt momenteel door de meeste opticiens aangeraden om te dragen. Tevens zijn er tegenwoordig lenzen waarmee je van zowel dichtbij en veraf goed kunt zien. Welke lens het beste bij jou past ligt dus echt aan wat je eigen wensen zijn. Hier een rij van de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:
– Lenzen zijn niet zichtbaar
– Met lenzen heb je geen ongemak bij het sporten
– Met lenzen heb je goed zicht over het gehele gezichtsveld

Nadelen:
– Het in- en uitdoen van de lenzen kan voor sommige mensen als lastig ervaren worden
– Een lens kan verschuiven of zelfs uitvallen
– Een lens kan bindvliesontsteking veroorzaken

Laseren

Het laten laseren van je ogen heeft veruit de meeste risico’s. Er wordt namelijk een minuscule hoeveelheid weefsel van het hoornvlies weggehaald met een laser. Op die manier wordt de hoornvlies boller of vlakker gemaakt, zodat je weer goed scherp kan zien. Daarnaast is het laseren van de ogen niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je bijvoorbeeld zwanger bent of reuma hebt, kom je niet in aanmerking voor een laserbehandeling. Hier de voor- en nadelen op een rij van ooglaseren:

Voordelen:
– Het resultaat is blijvend
– Je hoeft niet meer te denken aan je bril of je lenzen
– Sporten kan zonder zorgen over je lenzen of bril

Nadelen:
– Het is vrij duur
– Er is een kans op complicaties
– Niet iedereen is geschikt voor het laseren van de ogen

(86)