Verlichtingsplan voor uw huis

Verlichtingsplan voor uw huis

Licht in uw huis of tuin, voor velen een moeilijk begrip. Immers, in de winkel lijken de verlichtingsarmaturen leuk om te zien, maar wat voor licht geven ze in uw eigen woonkamer? Moet ik gebruik maken van ledlampen of spaarlampen of oude halogeenlampen? Staat een spiegel met verlichting mooi in de badkamer? En is de hoeveelheid licht wel voldoende, heb ik geen last van hinderlijke inkijk in de lampen, etc., etc. Het is ook belangrijk om naast een optimale verlichting ook te kijken naar energiebesparende oplossingen en zo te besparen met goedkope energie.
Aan de hand van dit verlichtingsplan wordt bekeken welke van de vele duizenden verlichtingsarmaturen voor uw situatie geschikt zijn. Vanzelfsprekend wordt ook gekeken naar uw inrichtingsstijl en het kleurgebruik. Zo wordt de verlichting van uw woonkamer of keuken op maat vastgesteld. De sfeer in uw huis wordt grotendeels bepaald door de verlichting, besteedt hier dus extra aandacht aan.

Wat als basisverlichting?

Allereerst kiezen we de basisverlichting, m.a.w. de egale rustige verlichting die al een stukje van de sfeer bepaald. Dit kan men bereiken door het gebruik van indirect licht, tegenwoordig vaak toegepast door middel van halogeen up-lighters. Dit kan met behulp van staande up-lighters maar er zijn ook wanduitvoeringen leverbaar.
Ook kan basisverlichting bereikt worden met direct licht, let er dan wel op dat de armaturen geen inkijk hebben en niet verblinden. Vroeger werd hiervoor vaak de staande schemerlamp gebruikt, nu ziet men steeds meer armaturen met hoogwaardig glas in een bijzondere vormgeving. Als aanvulling worden dan wandlampen en/of tafellampen toegepast. Tegenwoordig maken veel fabrikanten complete series waardoor een luxe uitstraling ontstaat.

Accentverlichting

Accentverlichting bereikt u met bijvoorbeeld halogeenspots. Hiermee licht u objecten uit: een schilderij aan de muur, een plant, een kunstobject, etc. Halogeenspots bestaan zowel voor inbouw als voor opbouw. Ook kunnen halogeenspots op laag- of hoogvoltrails verkregen worden. Met deze systemen kan men niet alleen enkele spots op een stukje rail krijgen, maar zelfs volledige verlichtingssystemen opbouwen met behulp van uplighters, spots, hanglampen, etc.

Sfeerverlichting

Gaat u lampen kopen? Dan is het goed om te weten dat eigenlijk alle verlichting – dus zowel de basisverlichting als de accentverlichting – als sfeerverlichting gebruikt kan worden. Door met kleuren te spelen of door de lampen te dimmen, kan de juiste sfeer bepaald worden. Tegenwoordig ziet men ook steeds meer lichtobjecten, armaturen die men eigenlijk meer als kunstwerk moet zien. Deze armaturen kunnen in bepaalde situaties een geheel eigen sfeer creëren. Lichtobjecten uit glas, stof of metaal, de keus hierin wordt steeds groter. Vele ontwerpers en designers gebruiken licht om hun ontwerp iets extra’s te geven. Ook kleuren voegen veel toe aan de sfeer in uw huis. Armaturen met gekleurd glas geven een heel apart effect. Zeker wanneer u af en toe eens de kleur wisselt, naar gelang uw stemming of het seizoen.

(25)