Hoe gebruik ik het hefboomeffect met beleggen?

Hoe gebruik ik het hefboomeffect met beleggen?

Wil je graag beleggen of daytraden en gebruik maken van het hefboomeffect, maar weet je niet precies hoe dit werkt of hoe je dit slim kunt gebruiken? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij. Op die manier kun je handelen in turbo’s en de absolute winst verhogen. Bovendien lees je meer over wat een hefboom is, welk voordeel je geniet en welk risico je aan de andere kant loopt.

Beleggen met turbo’s

Het beleggen met turbo’s is de laatste tijd erg populair, je maakt daarmee gebruik van een hefboom. Dit betekent dat je kunt handelen met een groter bedrag dan je tot je beschikking hebt, door dit bedrag als het ware tijdelijk te lenen. Op het moment dat je het bedrag gedurende 1 dag leent betaal je daar nog geen rente over, waardoor dit mooie rendementen op kan leveren. Houd je de positie in een turbo met een hefboom langer dan een dag open? Houd er dan rekening mee dat je een overnight fee zal betalen. Op die manier zal het rendement dat je maakt iets teruglopen.

Beleggen met turbo's
Beleggen met turbo’s

Wat is de hefboom?

Om de hefboom duidelijker te maken gebruiken we hier een voorbeeld. Stel dat je bijvoorbeeld €20 wilt gebruiken om een effect aan te kopen. Indien je na 1 uur een rendement van 5% weet te maken levert dat je een bedrag van €1 aan winst op, niet bepaald spectaculair.

Gebruik je een hefboom van 50:1? Dan betekent dit dat je met een inleg van €20 zorgt voor een belegging van €1.000. Indien je datzelfde rendement van 5% weet te maken in een uur tijd, levert dat je een rendement op van €50. Ten opzichte van je originele inleg van €20 betekent dit ineens een winst van 250%!

Voordeel van een hefboom

De hefboom kan er op die manier voor zorgen dat je snel meer winst maakt. Je gebruikt een bedrag dat je tijdelijk leent, om een groter bedrag in te kunnen leggen op de markt. Indien de markt zich gunstig ontwikkelt betekent dit dus ook dat de winst in absolute zin toe zal nemen, net als in relatieve zin ten opzichte van je oorspronkelijke eigen inleg. Zodra je de positie sluit betaal je het geleende geld weer terug, het rendement dat je daarmee hebt kunnen maken mag je zelf houden.

Risico van het hefboomeffect

Houd er aan de andere kant rekening mee dat het hefboomeffect ook grotere risico’s met zich meebrengt. Was je er bijvoorbeeld niet in geslaagd om een goede voorspelling te doen over de ontwikkeling van de koers en zou deze in 1 uur tijd teruglopen met 5%? Dan betekent dit dat je €50 aan negatief rendement maakt. Indien je de €20 uit een totaalbedrag van €100 had ingezet blijft daar nu nog maar €50 van over. Op die manier speculeer je met grotere bedragen en dien je er dus voor te zorgen dat je voldoende kapitaal achter de hand hebt.

Goed gebruik van de hefboom

Indien je gebruik wilt maken van de hefboom is het van belang om goed na te gaan waar je precies mee bezig bent en welke risico’s je loopt. Ga niet zomaar uit van een winst die je maakt, houd er ook rekening mee wat een verlies je zou kunnen kosten. Heb je voldoende kapitaal achter de hand om dit op te kunnen vangen? Des te beter je dit in kunt schatten, des te beter je de hefboom kunt gebruiken. Gebruik bovendien niet snel een hefboom groter dan 10:1, om de bedragen waarmee je handelt goed in de hand te kunnen houden.

Meer informatie? Financieel adviseur Van Leeuwen FD

(179)