Airsoft in Nederland

Airsoft in Nederland

Airsoft is een militaire simulatiespel partijen tegen elkaar. Tijdens het spelen van airsoft wordt gebruikgemaakt van replica’s van bestaande wapens die 1:1 nagemaakt zijn aan de buitenkant. Deze worden, airsoftapparaten, replica’s of AEG (Automatic Electric Guns) genoemd. Airsoft wordt gespeeld met plastic balletjes van 6 mm, ook wel BB’s genoemd. De balletjes zijn er in verschillende gewichten, van 0,12 gram tot 0,50 gram.

Er zijn vele variaties verkrijgbaar van de replica’s. Het assortiment loopt uiteen van sluipschuttersgeweren en machinegeweren tot een klein pistool. Bijna alle wapens zijn er als replica.

Het Airsoft spel wordt zo realistisch mogelijk gespeeld. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er groepen die het Korps Mariniers nabootsen, maar er zijn ook teams die SWAT-eenheden of de  US Navy SEALs proberen na te bootsen. Sommige teams gaan juist terug in de tijd. Zij spelen bijvoorbeeld airsoft in de stijl van de Vietnamoorlog of de 2de Wereldoorlog.

Sinds kort kan Airsoft in Nederland ook geboekt worden als personeelsuitje, bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of ander groepsuitje.

Wetgeving

In Nederland is airsoft sinds 15-01-2013 legaal. De Wet wapens en munitie is hiervoor inmiddels aangepast. Dat zorgt er voor dat airsoft in Nederland nu toegestaan is, echter zijn hier wel strenge regels aan verbonden.

In Nederland moet men eerst lid worden van een erkende airsoftvereniging.

Airsoft wordt over de hele wereld gespeeld. In Tsjechië, Engeland en Luxemburg mag de airsoftsport ook worden beoefend, al zijn er soms beperkingen. In de overige Europese landen is airsoft ook legaal.

Risico’s

De balletjes in de replica worden afgevuurd met een snelheid van tussen de 88 en 152 meter per seconde. Veiligheid is daarom erg belangrijk tijdens airsoft. Wanneer een balletje in het oog komt is de kans letsel groot. Het is daarom van belang dat speler een masker of bril dragen. Het oplopen van een bultje, een klein wondje of tandletsel is tijdens het beoefenen van airsoft niet uitgesloten.

Airsoft spel in Nederland

Sinds 2013 is Airsoft sterk in opkomst in Nederland. Zo kan de sport ook als groeps-uitje geboekt worden bij een aantal partijen voor bijvoorbeeld een personeelsuitjes, bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten, bedrijfsfeesten, personeelsfeesten of ander groepsuitjes. TB Events is een partij die een airsoft-uitje met kwaliteit levert. Er zit veel verschil in de partijen die het aanbieden. Het gaat bij airsoft om de ervaring.

Geschiedenis

Het eerste model dat plastic balletjes afvuurde ontwikkelde zich rond het begin van 1970. Dit type wapen (de Soft Air gun genaamd) sloeg niet aan in Amerika.

In 1980 werd de interesse in Japan voor deze wapens gewekt. Het is verboden in Japan om wapens te bezitten. Op deze manier konden Japanse wapenliefhebbers toch een wapencollectie verzamelen. De soft-air- of air-softguns zijn geboren.

De sport maakt een snelle opmars in Japan en verspreide zich direct in andere omliggende landen en vanuit daar naar Europa.In het begin waren het vooral paintballers die overstapten.

Soorten Replica’s

Springguns

Replica die elke keer voordat er wordt geschoten, moeten worden aangespannen. Bij het overhalen van de replica spant de veer zich, als deze veer wordt losgelaten door het overhalen van de trekker, vuurt het wapen.

Gasguns

Bij deze replica’s hoeft er niet overgehaald te worden en er kan dus semiautomatisch of automatisch worden geschoten.

(AEG) Automatic Electric Guns

Dit is de meest uitgebreide  categorie en bijna alle modellen zijn automatisch. Deze modellen gebruiken een oplaadbare batterij.

Airsoft-TB-Events-personeelsuitje-bedrijfsuitje-vrijgezellenfeest-groepsuitje-uitje

 

(262)