Een systeem voor het printen op kartonnen dozen

Een systeem voor het printen op kartonnen dozen

Je hebt het je misschien nog nooit afgevraagd hoe het komt dat ook kartonnen dozen zijn beprint. Dit kan niet elke huis- tuin en keukenprinter. Gelukkig zijn er printers voor alle mogelijke toepassingen.

Je kunt vouwdozen, blisterverpakkingen, etiketten en plano’s buiten de productielijn om coderen d.m.v. sleeves printen. Dit heet off line coderen. Dit systeem wordt toegepast in zijn veel verschillende bedrijfstakken. De farmaceutische industrie evenals de cosmetische en de chemische industrie maken hier veelvuldig gebruik van. Ook bij de levensmiddelen industrie kan men niet zonder.

Er zijn zeer veel printers op de markt verkrijgbaar. Te veel om allemaal op te noemen. Je hebt bijvoorbeeld inkjet printers, die maken gebruik van vloeibare inkt dat op het papier gesproeid wordt. Inkjet printers kunnen ook weer onderverdeeld worden in twee categorieën, nl. de piëzo printers en de thermische inkjet printers. De piëzo printers printen heel regelmatig en hebben vaste printkoppen. Die printkoppen zijn lastig en duur om te vervangen. Je gebruikt meestal thermische inkjet printers als je niet vaak hoeft te printen. Pas wel op dat de spuitmondjes niet verstopt raken.

Inkt kan ook onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Je hebt inkt op waterbasis of op basis van organisch oplosmiddelen. De inkt op basis van organische oplosmiddelen is niet zo goed voor je gezondheid bij inademen. Je ruikt het verschil tussen de twee soorten inkt.

Wat moet een bedrijf dan allemaal printen op die kartonnen verpakkingen? Het is in ieder geval belangrijk dat er aan de kartonnen doos te zien is welk product er in de doos zit, plus de fabrikant met naam en logo. Voor de rest kunnen er ook zaken aan toegevoegd worden zoals lotnummers of batchnummers. Dat heeft alles met kwaliteitscontrole te maken. Als consument wil je zekerheid dat je goede en verse producten koopt.

(106)