Waarom een klantenservice bellen i.p.v. mailen?

Waarom een klantenservice bellen i.p.v. mailen?

Tegenwoordig verloopt het grootste gedeelte van communicatie via de email. Het blijkt dat mensen hier de voorkeur aan geven omdat het relatief weinig tijd kost en het een veilig gevoel geeft, onpersoonlijk verscholen achter je computer. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij het slimmer is om ouderwets de telefoon te pakken. Een goed voorbeeld hiervan is communiceren met een klantenservice.

Een beller is sneller

In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat bellen een stuk sneller dan mailen. Wanneer je de telefoon neemt, bepaal je namelijk zelf wanneer je een antwoord krijgt. Het moment van bellen is het moment van antwoord krijgen. Bij mailen is dat een ander verhaal. Bedrijven vermelden niet voor niets dat ze bij voorkeur benaderd worden via de email. E-mails kunnen ze namelijk beantwoorden op het moment dat het hen uitkomt. Dit is meestal na de werkzaamheden die voorrang krijgen en na de telefoontjes. De telefoon moeten ze opnemen wanneer die overgaat. Dat stoort hun in de werkzaamheden en is daardoor minder productief. Voor jou als klant geldt dus het omgekeerde, vind het klantenservicenummer dat jij zoekt.

Bellen is beter

Communicatie verloopt vooral via lichaamshouding en intonatie. Aangezien deze bij email niet aanwezig zijn, wordt je vraag nogal eens verkeerd begrepen. Wanneer je een klantenservice telefonisch benadert heb je de mogelijkheid om door te vragen zodat je zeker weer dat de persoon aan de andere kant van de lijn je vraag begrepen heeft. Er wekt niets zoveel irritatie op als een email met een reactie waarin heel veel informatie wordt gegeven, maar geen antwoord op je vraag.

(260)