Werken in de verkoop

Werken in de verkoop

Zou jij willen werken in de verkoop? Heb je al een beetje een idee in welke branche? Een verkoper of commercieel medewerker kan namelijk in vele verschillende branches werkzaam zijn. Van een kledingwinkel tot een leverancier van kantoorproducten en van een boerderij tot een leverancier van energie. Binnen elk commercieel bedrijf moet er iets verkocht worden om winstgevend te zijn. Er zit verschil in de verkoop aan consumenten of aan bedrijven. Dit noem je business to consumer, verkoop aan consumenten, of business to business wanneer je zaken doet met bedrijven.

Binnendienst of buitendienst?

Een verkoopafdeling is onderverdeeld in twee onderdelen; de binnen- en de buitendienst. Wanneer je werkzaam bent als verkoper in de binnendienst doe je voornamelijk voorbereidend en ondersteunend werk. Als binnendienst medewerker leg je het eerste contact, dit is telefonisch, met een potentiële klant. Na de verkoop ben je het eerste aanspreekpunt voor de klant wanneer hij vragen heeft over het product of de dienst en je bent verantwoordelijk voor administratieve taken.

De verkoper buitendienst is het gezicht van het bedrijf of de organisatie, hij is vaak onderweg en maar weinig op kantoor. De verkoop buitendienst bezoekt de bedrijven waar de verkoop binnendienst afspraken in heeft weten te plannen. Het is de taak van de buitendienst om de klant binnen te halen.

Welke opleiding heb je nodig?

Om verkoper te worden heb je als basis wel een opleiding nodig. Er zijn verschillende salestrainingen die je kunt volgen, maar je moet ergens beginnen. Een commerciële opleiding is vaak wel een vereiste, denk hierbij aan een HBO opleiding commerciële economie. Sommige mensen zijn gewoon geboren verkopers, ondanks dat zij een totaal afwijkende opleiding hebben gevolgd maken ze wel kans op een baan als verkoopmedewerker. Het is in dit geval wel slim om een cursus of training te volgen. Fabius opleidingen biedt verschillende mogelijkheden aan.

Waar kun je werken als verkoper?

Als verkoopmedewerker kun je aan de slag bij allerlei bedrijven. Het ene bedrijf zal een grotere verkoopafdeling hebben dan het andere. Heb je graag telefonisch contact met klanten? Dan is het misschien een idee om bij een callcenter te gaan werken. Heb je liever persoonlijk contact met klanten? Dan is een buitendienst functie iets voor jou. Banen als verkoopmedewerker buitendienst kun je via allerlei vacaturesites vinden. Heb je voorkeur voor een bepaalde branche? Werk je bijvoorbeeld graag met beveiligingssystemen? Dan is het slim om op zoek te gaan naar een baan in deze branche.

(99)