Variëren met de stropdas

Variëren met de stropdas

Wel een stropdas, maar geen kraag?

Hoe decoratief de das ook is, mensen vinden hem vaak wat conservatief overkomen. Toch klopt dat oordeel niet altijd.

Onze opvatting over de chique stropdas is beïnvloed door de klassieke traditie. De Britse herenmode is met zijn klassieke twee- tot driedelige pakken in gedekte tinten, zoals stropdassen rood, zonder twijfel elegant. Bovendien oogt deze in een beroepsomgeving buitengewoon professioneel. Neem bijvoorbeeld een donkergrijs pak met of zonder krijtstrepen, verzorgd en gentleman-achtig gecombineerd met een gilet in dezelfde kleur en een wit overhemd met kentkraag. Daarbij siert een regimentsdas van matte zijde het overhemd. Deze combinatie is klassiek, ‘bespoke’, zoals de Britten zeggen, en ziet er eigenlijk altijd goed uit. Maar jammer genoeg ook wat burgerlijk.

Wie de zijden das echter alleen als een onmisbaar onderdeel ziet van een businesspak of als relict uit vervlogen tijden, doet de das groot onrecht. Ook de hedendaagse designers houden van dassen en gaan soms zelfs zover dat ze de das volledig loskoppelen van zijn functie bij een pak. Een stropdas dragen is een manier om te getuigen van individualiteit. U hoeft hem niet meteen als Rambo om uw hoofd te knopen (wie van ons heeft dat als kind niet geprobeerd?), ook rond de hals gedragen kan een das buitengewoon modern en onconventioneel overkomen.

Sportieve jasjes en tweed zijn, nu het weer kouder wordt, weer flink in opkomst. Nog steeds staan eenvoudige Britse strepen daar het best bij. Maar, als u het aandurft, kunt u dit seizoen de das ook bij een spijkerbroek dragen. Het hoeft niet altijd een zijden das te zijn. Een wollen of gebreide das staat nog wat informeler.

Dat vindt u te ouderwets voor een feestje? Geen probleem. Neem een strakke spijkerbroek (mag gerust wat stijlvoller zijn) en combineer deze met een overhemd. Het overhemd mag een cutaway-kraag hebben of zelfs zo’n vrijetijdskraag die niet eens meer dichtgedaan kan worden. Een crinkle-look oogt helemaal nonchalant. Laat het bovenste knoopje van het overhemd zelfbewust open. En laat het overhemd losjes uit de broek hangen. De mouwen kunt u een beetje opstropen. Uw riem dient echter nog steeds bij uw schoenen te passen.

Doe nu uw das om – bij voorkeur een effen exemplaar – en strik deze wat korter dan gebruikelijk. Trek hem niet tot aan de hals toe aan, maar laat hem cool onder de open kraag hangen.

Kies als knoop een klassieke dubbele Windsor. Als de knoop niet onder de kraag verdwijnt, mag hij wel wat cachet hebben.

Een jonge look, inderdaad. En geschikter voor de disco dan kantoor. Maar elegant en modieus, ja zelfs geschikt voor de catwalk, is deze combinatie absoluut. Wordt het u te koud in overhemdsmouwen, trek dan een blazer of een donker, sportief jasje aan. Of, als u zich liever wat informeler kleedt, een vest.

Deze stijl herinnert aan de college-mode en schooluniformen en past perfect bij de trend van new classic, met zijn herbezinning op de traditionele herenmode in ongebruikelijke combinaties. Collecties zoals die van Roy Robson of Michael Bastian combineren zelfs moeiteloos de klassieke vlinderstrik met een geruit houthakkersoverhemd – in dit geval echter wel met een correct jasje erover.

Overigens zijn smalle dassen in effen combinaties of zelfs elegant zwart zeer geschikt om op deze manier uw outfit op te frissen. Let dus op alle bovenstaande tips voordat je overgaat tot de aanschaf van een das in een stropdassen shop.

(141)