Hoe vind je het beste kapperspersoneel in Amsterdam voor jouw salon?

Hoe vind je het beste kapperspersoneel in Amsterdam voor jouw salon?

Ben je de eigenaar van een kapperszaak in Amsterdam en ben je op zoek naar kappersoneel? Dan weet je waarschijnlijk hoe lastig dat kan zijn. Er is veel vraag naar goede kappers in de hoofdstad, maar ook veel concurrentie. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen vindt voor jouw salon? Mensen die niet alleen goed kunnen knippen, kleuren en stylen, maar ook passen bij de sfeer en cultuur van jouw zaak? Mensen die klantvriendelijk, sociaal, flexibel en leergierig zijn? In dit artikel geef ik je een aantal tips om je te helpen bij het werven en selecteren van kappersoneel in Amsterdam. Ik bespreek onder andere:

 • Hoe je bepaalt wat voor soort kapper je zoekt
 • Hoe je gebruik maakt van verschillende kanalen om kapperspersoneel te vinden
 • Hoe je de beste kandidaten selecteert en interviewt
 • Hoe je de kandidaten een proefknippen laat doen
 • Hoe je een keuze maakt op basis van je bevindingen

Lees snel verder om meer te weten te komen over deze tips!

Bepaal wat voor soort kapper je zoekt

Voordat je begint met zoeken naar kapperspersoneel, is het belangrijk om te weten wat voor soort kapper je zoekt. Wat zijn de eisen waaraan hij of zij moet voldoen? Dit hangt natuurlijk af van het type salon dat je hebt, de diensten die je aanbiedt en de doelgroep die je bedient. Maar over het algemeen kun je denken aan de volgende aspecten:

 • Opleiding en ervaring: heeft de kapper een erkend diploma en voldoende werkervaring in het vak? Dit is belangrijk om de kwaliteit en professionaliteit van je salon te waarborgen. Je wilt immers dat je klanten tevreden zijn over het resultaat en terugkomen voor een volgende afspraak.
 • Specialisatie en vaardigheden: heeft de kapper een bepaalde specialisatie, zoals knippen, kleuren, stylen of extensions? Kan hij of zij goed omgaan met verschillende haartypes en klantwensen? Dit is belangrijk om je te onderscheiden van andere salons en om aan de verwachtingen van je klanten te voldoen. Je wilt immers dat je klanten zich uniek en mooi voelen na een bezoek aan jouw salon.
 • Persoonlijkheid en houding: past de kapper bij de sfeer en cultuur van jouw salon? Is hij of zij klantvriendelijk, sociaal, flexibel en leergierig? Dit is belangrijk om een goede relatie op te bouwen met je klanten en met je collega’s. Je wilt immers dat je klanten zich welkom en op hun gemak voelen in jouw salon en dat ze graag een praatje maken met jouw personeel.

Door duidelijk te hebben wat voor soort kapper je zoekt, kun je gerichter zoeken en beter beoordelen of iemand geschikt is voor jouw salon. Je kunt ook een functieprofiel opstellen waarin je de eisen en taken van de functie beschrijft. Dit kun je gebruiken als basis voor je vacaturetekst en als leidraad voor het selectieproces.

Maak gebruik van verschillende kanalen om kapperspersoneel te vinden

Als je weet wat voor soort kapper je zoekt, kun je gebruik maken van verschillende kanalen om kapperspersoneel te vinden. Er zijn namelijk veel manieren om in contact te komen met potentiële kandidaten. Sommige zijn gratis, andere kosten geld. Sommige zijn online, andere offline. Sommige zijn gericht op kapperspersoneel, andere op een breder publiek. Het is verstandig om meerdere kanalen te gebruiken om je kansen te vergroten en om verschillende soorten kandidaten te bereiken. Hier zijn een paar voorbeelden van kanalen die je kunt gebruiken:

 • Mond-tot-mondreclame: dit is een van de meest effectieve en goedkope manieren om kapperspersoneel te vinden. Vraag rond in je netwerk of er iemand een goede kapper kent die op zoek is naar werk. Misschien ken je zelf al iemand die bij jou zou passen, of kun je via een vriend of collega in contact komen met een potentiële kandidaat. Mond-tot-mondreclame werkt goed omdat je gebruik maakt van de vertrouwensband die je hebt met je netwerk en omdat je een persoonlijke aanbeveling krijgt van iemand die de kapper kent.
 • Social media: dit is een van de meest populaire en toegankelijke manieren om kapperspersoneel te vinden. Plaats een vacature op social media platforms zoals Facebook, Instagram of LinkedIn. Je kunt ook gebruik maken van hashtags zoals #kapperspersoneel of #kapperszaakamsterdam om meer bereik te krijgen. Vergeet niet om foto’s en video’s toe te voegen om je salon te laten zien en mensen te enthousiasmeren. Social media werkt goed omdat je een groot en divers publiek kunt bereiken en omdat je interactie kunt hebben met je volgers en potentiële kandidaten.
 • Online vacaturebanken: dit is een van de meest gerichte en professionele manieren om kapperspersoneel te vinden. Plaats een vacature op online vacaturebanken die gespecialiseerd zijn in kapperspersoneel, zoals Kappersjobagent.nl. Je kunt ook zoeken naar cv’s van kappers die zich hebben aangemeld op deze sites. Online vacaturebanken werken goed omdat je specifiek kunt zoeken naar kappers die voldoen aan jouw eisen en omdat je gebruik kunt maken van de expertise en het netwerk van de vacaturebanken.
 • Offline advertenties: dit is een van de meest traditionele en lokale manieren om kapperspersoneel te vinden. Plaats een advertentie in lokale kranten, tijdschriften of flyers. Je kunt ook een bord of poster ophangen in je salon of in de buurt om mensen te attenderen op je vacature. Offline advertenties werken goed omdat je mensen kunt bereiken die in jouw omgeving wonen of werken en omdat je mensen kunt aanspreken die misschien niet actief op zoek zijn naar werk.

Selecteer en interview de beste kandidaten

Als je een aantal reacties hebt gekregen op je vacature, kun je beginnen met het selecteren en interviewen van de beste kandidaten. Dit is een cruciaal onderdeel van het wervingsproces, want hier bepaal je wie er geschikt is voor jouw salon en wie niet. Je wilt natuurlijk het beste personeel zoals de beste kapperszaak Amsterdam. Hier zijn een paar tips om dit proces goed te laten verlopen:

 • Maak een selectie op basis van de eisen die je hebt gesteld. Kijk naar de opleiding, ervaring, specialisatie en vaardigheden van de kandidaten. Vraag eventueel om referenties of portfolio’s om hun werk te beoordelen. Maak een lijst van de meest geschikte kandidaten die je wilt uitnodigen voor een gesprek.
 • Nodig de geselecteerde kandidaten uit voor een gesprek in je salon. Dit geeft je de kans om ze beter te leren kennen en te zien hoe ze zich gedragen in jouw werkomgeving. Stel vragen over hun motivatie, persoonlijkheid, houding en verwachtingen. Let ook op hoe ze communiceren met jou en met eventuele klanten. Probeer een ontspannen en open sfeer te creëren, zodat de kandidaten zich op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Laat de kandidaten een proefknippen doen. Dit is de beste manier om hun vakmanschap en creativiteit te testen. Geef ze een opdracht die past bij jouw salon en bij de functie waarvoor ze solliciteren. Bijvoorbeeld: knip een boblijn, kleur het haar blond of maak een feestelijk kapsel. Observeer hoe ze te werk gaan, hoe ze omgaan met het materiaal en hoe ze het resultaat presenteren. Geef ze ook feedback en complimenten.

Maak een keuze op basis van je bevindingen

Als je de kandidaten hebt gesproken en een proefknippen hebt laten doen, kun je een keuze maken op basis van je bevindingen. Vergelijk de kandidaten op basis van hun prestaties, indrukken en geschiktheid voor jouw salon. Kies de kapper die het beste voldoet aan jouw eisen en die het beste past bij jouw team. Houd hierbij rekening met de volgende factoren:

 • Kwaliteit en professionaliteit: hoe goed heeft de kapper geknipt, gekleurd of gestyled? Heeft hij of zij de opdracht goed uitgevoerd en het resultaat goed gepresenteerd? Heeft hij of zij een erkend diploma en voldoende werkervaring?
 • Creativiteit en diversiteit: hoe origineel en vernieuwend was de kapper in zijn of haar werk? Kan hij of zij verschillende stijlen en technieken toepassen? Kan hij of zij goed omgaan met verschillende haartypes en klantwensen?
 • Klantvriendelijkheid en communicatie: hoe vriendelijk en sociaal was de kapper naar jou en naar de klanten toe? Kon hij of zij goed luisteren, adviseren en overleggen? Was hij of zij enthousiast, positief en respectvol?
 • Sfeer en cultuur: hoe goed paste de kapper bij de sfeer en cultuur van jouw salon? Voelde hij of zij zich op zijn of haar gemak in jouw werkomgeving? Kon hij of zij goed samenwerken met jou en met je collega’s?

Als je een keuze hebt gemaakt, kun je de kapper een contract aanbieden. Zorg ervoor dat je de arbeidsvoorwaarden duidelijk bespreekt en vastlegt. Denk bijvoorbeeld aan het salaris, de werktijden, de vakantiedagen, de proeftijd en de opzegtermijn. Feliciteer de kapper met zijn of haar nieuwe baan en verwelkom hem of haar in je team.

Al bij al

Het vinden van kapperspersoneel in Amsterdam is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Met de tips in dit artikel kun je een goede start maken met het werven en selecteren van kapperspersoneel voor jouw salon. Het belangrijkste is dat je weet wat voor soort kapper je zoekt, dat je gebruik maakt van verschillende kanalen om kapperspersoneel te vinden, dat je de beste kandidaten selecteert en interviewt, dat je de kandidaten een proefknippen laat doen en dat je een keuze maakt op basis van je bevindingen. Als je dit doet, zul je zeker het beste kapperspersoneel in Amsterdam vinden voor jouw salon. Succes!

(5)