Alles over ziektekostenverzekering 2020

Alles over ziektekostenverzekering 2020

De zorgverzekering wordt in 2020 duurder. Daarom kunnen mensen overwegen om over te stappen naar een goedkopere verzekering. Door online een vergelijking te maken, weet je als consument precies welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past en waar je het goedkoopst uit bent.

Zorg in 2020

In 2020 gaat de premie op de zorgverzekering omhoog. Naar verwachting betalen verzekerden per jaar maximaal zo’n 50 euro extra. Het verplicht eigen risico blijft staan op 385 euro. Dit betekent dat bepaalde zorg pas vergoed wordt vanaf dit bedrag. Huisartsenbezoek valt hier niet onder en wordt dus wel vergoed vanuit de basisverzekering, maar bepaald medicijnverbruik wordt eerst gedekt door het verplichte eigen risico. Wanneer wordt gekozen voor een hoger eigen risico, gaat de basispremie omlaag. Consumenten kunnen het verplicht eigen risico met maximaal 500 euro verhogen tot 885 euro. Dit is altijd een gok omdat je nooit zeker weet hoeveel zorgkosten je in een jaar hebt. Niet altijd zal een lagere basispremie opwegen tegen de hogere zorgkosten die je in één keer betaalt omdat je ervoor hebt gekozen het eigen risico te verhogen.

Kies alleen voor aanvullende zorg die je gebruikt

Wanneer je een zorgverzekering gaat aanvragen of overstapt naar een andere zorgverzekeraar, kijk dan goed naar welke aanvullende zorg je nodig hebt. Zorg waar je veel gebruik van maakt, hoort uiteraard wel in het aanvullend pakket. Reis je veel, dan wil je een goede dekking in het buitenland of een vergoeding voor vaccinaties. Hier kun je de aanvullende verzekering op afstemmen. Maar voor zorg die je weinig tot nooit gebruikt, kun je je beter niet te uitgebreid verzekeren. Als je nooit gebruik maakt van fysiotherapie bijvoorbeeld, ben je mogelijk voordeliger uit wanneer je zelf een keer de rekening betaalt, dan dat je jaarlijks een behoorlijke aanvullende premie betaalt.

Vrije zorgkeuze

Vrije zorgkeuze is handig wanneer je niet beperkt wil worden in de keuze van een zorgverlener. Dit betekent dat de zorgverzekering ook zorg vergoed van zorgaanbieders waarmee geen contract is gesloten. Bijvoorbeeld een ziekenhuis bij jou in de buurt en niet twintig kilometer verderop. Het nadeel is dat de premie hierdoor vaak ook hoger is. Hoe minder de vrije zorgkeuze, hoe lager de basispremie.

Zorgtoeslag in 2020

De zorgtoeslag stijgt volgend jaar. Voor alleenstaanden gaat de zorgtoeslag in 2020 met maximaal 67 euro omhoog en voor meerpersoonshuishoudens met maximaal 95 euro. Dit betekent per maand een maximale zorgtoeslag van 99 euro voor alleenstaanden en voor meerpersoonshuishoudens een maximale zorgtoeslag van 192 euro per maand. Gaan de zorgkosten volgend jaar dus omhoog, dan kun je overwegen zorgtoeslag aan te vragen. De Belastingdienst zal toetsen of je hiervoor in aanmerking komt.

Zorgverzekering vergelijken

Wil je een goed beeld van welke zorgverzekering de beste keus is, maak dan online altijd een vergelijking op https://www.zorgverzekeringvergelijken2020.net/. Dan weet je zeker dat je kiest voor de verzekering die bij jouw situatie past en tegen de meest gunstige premie.

Bron: https://www.propranolol.nl/

(71)