Menu

Altijd koude voeten?

november 9, 2017 - Uncategorized
Altijd koude voeten?

Koude voeten.. we hebben er allemaal wel eens last van. De meeste mensen hebben koude voeten tijdens koude, winterse temperaturen. Vrouwen hebben meer last van koude voeten in tegenstelling tot mannen. Niet alleen tijdens koud weer. Wat zijn de oorzaken hiervan? En wat kun je er tegen aan doen?

Doorbloeding

Warmte en kou hebben een invloed op de doorbloeding van je lichaam. Door de kou wordt de doorbloeding trager en minder. De bloedvaten trekken zich meer samen door de koude temperaturen. Hierdoor ontsnapt er zo min mogelijk warmte. Bij sommige mensen wordt deze samentrekking zo sterk dat het leidt tot sterke vermindering van doorbloeding van de voet.

Hormonen

Hormonen hebben een grote invloed op de bloedcirculatie. Vandaar dat vrouwen meer last hebben van koude voeten dan mannen. De hormoonspiegel van een vrouw kan veranderd worden door: puberteit, voorbehoedsmiddelen, stress, de overgang, menstruatie, zwangerschap, stress of een menopauze. Tijdens de menstruatie is de lichaamstemperatuur van de vrouw ook één graad lager. Vetverdeling speelt ook een rol bij het hebben van koude voeten. Mannen hebben meer spiermassa in tegenstelling tot vrouwen. Waardoor zij het dus minder koud hebben, omdat de spiermassa warmte produceert. Vrouwen hebben juist minder spiermassa en meer vet.  

Sporten

Mensen zoals hardlopers, wielrenners, schaatsers, watersporters en wintersporters ervaren ook vaak koude voeten en tenen tijdens het sporten. De oorzaak bij sporters is vanzelfsprekend. Koude voeten bij sporters hebben een lange blootstelling aan koude temperaturen.

Levensstijl

Je manier van leven heeft ook invloed op koude voeten. Een voorbeeld hiervan is te weinig bewegen. Dit leidt tot een slechte bloedcirculatie. Knellende schoenen of sokken is ook een reden. Dit weerhoud de bloedsomloop waardoor warmte minder snel vrij komt.

Enkele tips tegen koude voeten:

(6)