Om zo veilig mogelijk het internet te gebruiken zijn er best wel veel dingen waar je aan moet denken. Gelukkig ook weer geen moeilijke dingen aangezien je veel herinneringen krijgt over bijvoorbeeld het updaten van software of het veranderen van je wachtwoord. Er zijn dagelijks veel hackers en overheden actief bij het stelen of aftappen van gegevens. Je leest vast wel eens over datalekken en online spionage. Het is daarom belangrijk om online zorgvuldig met je gegevens om te gaan. Zo maak je de kans dat er iets gebeurd vele malen kleiner. Al is het in de online wereld niet makkelijk zichtbaar of er iemand meekijkt.
1. Software en apps updaten
Laten we beginnen met een makkelijke, het updaten van je software en apps. Bedrijven zijn constant bezig met het verbeteren van de veiligheid en de functies om de dienst zo goed mogelijk te maken. Er komen vaak nieuwe zwaktes aan het licht binnen software of apps. Veel lekken worden gedicht voordat er misbruik gemaakt van kan worden, daarom is het des te belangrijker om snel te updaten. Veel lekken zijn namelijk openbaar waardoor het na een update makkelijk is een aanval te richten op mensen die de update nog niet hebben gedaan. Zo was er dit jaar een grote cryptoware aanval die gebruik maakte van een Windows lek. Hiervoor was al een lange tijd een update beschikbaar maar doordat mensen geen zin hebben om te updaten of dit uit hebben staan werd er een groot aantal computers getroffen. Cryptoware versleuteld je bestanden waardoor het niet meer mogelijk is deze te openen, het staat ook wel bekend als gijzelsoftware omdat het je bestanden overneemt en pas weer teruggeeft als er een betaling is gedaan via de online valuta Bitcoin.
Om een betere PC beveiliging te hebben tegen deze aanvallen is het aan te raden om Anti-virus software te installeren. Nou moet je niet gelijk denken dat je volledig beschermd zal zijn, er zijn altijd nog de 0day exploits, 0day staat voor “zero days to fix it” wat eigenlijk simpelweg betekent dat het dichten van het lek niet mogelijk is omdat deze nog niet gevonden is door het bedrijf dat de software heeft gemaakt. Ook je eigen surfgedrag online draagt eraan bij of je gegevens en bestanden beschermd blijven, het openen van onbekende mails met daarin linkjes die je niet kent of bijlage met een .exe bestand erin zullen hoogstwaarschijnlijk malware bevatten of linken naar phishing websites.
2. Wachtwoorden wijzigen
Zonder dat je er al teveel van merkt worden er dagelijks veel databases gehackt. De kans dat er een keer een database bij zit waar jij ook gegevens in hebt staan is vrij groot. Ook maken veel websites nog gebruik van een zwakke wachtwoord methode genaamd MD5. Hierdoor zullen de hackers al snel de wachtwoord hash om kunnen zetten in het wachtwoord dat je gebruikt. Wees eens eerlijk, je gebruikt bepaalde wachtwoorden vast wel bij meerdere websites toch? Dat is dan ook echt iets wat wij afraden. Als er een database wordt gehackt zonder dat een website dit merkt en ze hier dus geen bericht over kunnen versturen is de kans dat de hacker al probeert in te breken bij andere websites met jouw gegevens is groot. Stel je voor dat je een account aanmaakt op een forum met als wachtwoord ‘supermario123’ en als email nintendo1993@gmail.com en dit forum wordt gehackt waardoor de hackers (indien ze de hash kunnen omzetten) toegang hebben tot jouw veelgebruikte wachtwoord. Dan is de kans zomaar aanwezig dat ze bij grote websites zoals gmail, hotmail of andere grote diensten gaan kijken of de combinatie van ninetendo1993@gmail.com en supermario123 daar ook werkt.
Door regelmatig je wachtwoorden te wijzigen of gewoon nergens 2 keer hetzelfde wachtwoord te gebruiken zal je er weinig tot geen last van hebben als er een database gehackt is. Dan is er nog een ding waar je goed op moet letten bij het maken van een wachtwoord. Gebruik niet de obvious dingen zoals je naam+geboortedatum of de naam van je huisdier en noem het allemaal maar op. Kies iets willekeurigs uit en maak daar goede combinaties van met Hoofdletters, nummers en speciale tekens.
3. Wachtwoordmanagers
Er zijn veel, maar dan ook echt veel wachtwoorden apps. Het klinkt ideaal toch? Alle wachtwoorden op 1 plek die je dan niet hoeft te onthouden als je allemaal van die onmogelijk lastige wachtwoorden gebruikt. Toch zit er een grote downside aan deze managers, vooral als je een dienst zoals LastPass gebruikt zijn de gevaren vrij groot. Er is wel een advies dat wij je mee kunnen geven, het gebruik van een offline wachtwoordmanager zoals KeePass. Dit is open source software, dit houdt in dat de code door iedereen is in te zien, hierdoor zijn lekken makkelijk te vinden door andere developers en worden deze snel en makkelijk gedicht. KeePass is software die je ook standalone kan draaien, dan hoef je bijvoorbeeld niet op elke pc die software te installeren maar kan het gewoon allemaal op een usb stick staan. Als je voor veiligheid gaat dan is KeePass op een usb het beste, ook je usb uit de pc halen als je de wachtwoordmanager niet nodig hebt maakt het extra veilig. Er gaat verder een sterke versleuteling (encryptie) over je wachtwoorden bestand heen waardoor het dus zonder wachtwoord nutteloos is als iemand het bestand van je steelt.
4. Open wifi netwerken en VPN’s
Een open wifi netwerk? Pas maar op, het kan namelijk een netwerk zijn dat door een hacker is overgenomen zonder dat je het doorhebt. In een café, op het station, in de trein, in het vliegtuig. In elk open wifi netwerk heerst het gevaar dat er iemand achterzit die gegevens probeert te stelen. Om nou de veiligheid flink te verhogen is een VPN een aanrader. Wat een VPN doet is de verbinding via een speciale server laten gaan waardoor er een encryptie overheen gaat en het IP wordt veranderd. Zo is het een stuk veiliger om op open netwerken en in het buitenland op internet te gaan. Een VPN dienst is er vanaf een paar euro per maand zodat de dienst te gebruiken is op je telefoon en computer / laptop.
5. Beveilig je email
Je e-mailaccount is iets wat je beter maar heel goed kan beveiligen aangezien hier persoonlijke dingen op staan en je er wachtwoorden van andere websites mee kan resetten. Mocht er ooit iemand toegang krijgen tot je email dan kan de schade zeer groot worden. Je moet er toch niet aan denken dat er iemand toegang krijgt tot al jouw logins en je er zelf niet meer bij kan.
Twee-staps verificatie is hier de oplossing voor, dit maakt de veiligheid zoveel beter. Ook als er een hacker dan een keer je wachtwoord heeft achterhaald of er malware op je pc zit dan nog is er een tweede verificatie nodig. Er zijn hier meestal speciale apps voor of er wordt gebruikt van een sms met daarin een code ter bevestiging. Zo is er via je telefoon dus nog een extra verificatie nodig voordat je ergens in kunt. Het gebruik van beveiligingsvragen als tweestapsverificatie raden wij af omdat de meeste informatie die je voor die vragen gebruikt redelijk makkelijk te raden is. Toch zie je deze methode al bijna nergens meer terug omdat het te onveilig is.
6. SCAMwatch
Hackers en oplichters krijgen het steeds moeilijker. Daarom worden ook de technieken die zij gebruiken steeds beter waardoor het lastiger is om dingen van echt te onderscheiden. Er zijn websites zoals SCAMwatch die regelmatig dingen plaatsen over deze methodes.
7. SSL
Erop letten of een website https:// heeft is belangrijk, dat geeft namelijk aan dat de website versleuteld is. Zo is het goed om te weten dat websites zoals Facebook en YouTube altijd https zullen gebruiken, mocht je dus een keer op een login pagina van YT of FB zitten zonder https dan is er waarschijnlijk iemand die gegevens van je probeert te stelen.
8. Valse info invullen
Let op waar je steeds je gegevens achterlaat, bijvoorbeeld bij een registratie vragen ze vaak om veel persoonlijke info die je liever niet in wilt vullen. Als het geen belangrijke website of iets dergelijks is dan kan je prima andere informatie invullen die nergens opslaat. Geboortedatums worden vaak gevraagd maar is op veel plekken echt niet nodig.
9. Social Media
Het lijkt misschien onschuldig maar social media kan flinke schade toebrengen, mensen delen namelijk vanalles op Facebook, Instagram, Twitter en de rest van de social media netwerken. Nou zitten hier meerdere gevaren aan, zo plaatsen mensen veel foto’s openbaar waardoor het makkelijk voor iemand is je identiteit online te stelen en onder jouw naam mensen op te lichten. Het andere gevaar zit in de bericht waarin je andere mensen laat weten dat je lekker op vakantie gaat, dit is echt niet verstandig. De kans dat er een inbreker meekijkt is zeker aanwezig.
(76)