Waarom jij een ergonomische bureaustoel zou moeten aanschaffen

Waarom jij een ergonomische bureaustoel zou moeten aanschaffen

Zit elke medewerker in uw werkruimte op een ergonomische bureaustoel?

In dit artikel  treft u zes hints voor verstrekkend  gebruik..

Dan bent u zich in ieder geval bezonnen van het voordeel van ergonomisch werken én van het feit dat dit de kans beperkt op RSI, CTS (carpaltunnelsyndroom) en ziekteverzuim.

1. De juiste instelling
Zelfs de  meest kwalitatieve ergonomische bureaustoel bevoordeelt niet, als hij niet  nauwkeurig ingesteld is. Een  gepaste zithouding voldoet aan de volgende criteria:

·    De bovenarmen en onderarmen vormen ongeveer een rechthoek.
·    De onderarmen liggen op het bureautafelblad.
·    De voeten staan met zool en hak ontspannen op de grond.
·    De onderarmen liggen losjes op de bureautafel.
·    De armleuning ontlast armen en ellenbogen en vermijdt zo spanningen in het schouder- en nekgebied.
·    Het toetsenbord en beeldscherm staan altijd in één lijn.

2. Bewegend zitten
Stil staan is geen groei. Dat geldt ook voor de zithouding van uw elke werkkracht. Neem daarom continu  verschillende posities aan. Dynamisch zitten  begunstigt de doorbloeding, stofwisseling, ademhaling en productiviteit van uw hulpkrachten.

3. Dynamisch werken
Zoals gezegd, uw lichaam heeft  gewoonlijk afwisseling van  lichaamshouding nodig.  Fiks uw werkplek daarom bewust: zorg dat u niet alles vanuit uw ergonomische bureaustoel kunt bereiken. Plaats uw printer of fotokopieerapparaat niet op uw bureau, maar zorg dat u moet opstaan. Neem ook eens een kleine pauze met collega’s (indien mogelijk in de buitenlucht). Leg uw benen eens op het bureau. Of neem voor de afwisseling niet de lift maar de trap.

4. Synchroonmechaniek
Deze stoelconstructie  steunt het dynamische zitten en optimaliseert de  stand bij iedere zitpositie. Een rugleuning die naar voren en naar achteren kantelt, zorgt voor een natuurlijk bewegingsverloop en voorkomt bloedstuwingen in de dijbenen.

5. Goede zittechniek
Een optimale zithouding realiseert men door een dubbele S-vorm in de wervelkolom te handhaven. Deze  stand  wordt begunstigd door een draaiing van het bekken naar voren.  Op die manier verhoogt de borstkast en strekt de halswervelkolom. Hierdoor wordt de ademhaling verlicht en het gewicht van het hoofd beter gedragen (ca. 9% van het lichaamsgewicht).

6. Open zithoek
Een zithoek met een hoek van meer dan 90° tussen bovenlichaam en dijbeen ondersteunt de rechtophouding
en verbetert daardoor eveneens de ademhaling, stofwisseling, spijsvertering, buikstand en arbeidsprestatie. Wetenschappelijke tests wijzen uit dat een lichte zitvlakneiging van ca. 3° tot 4° de houding ook bij langer zitten optimaliseert. Een grotere zitvlakneiging van een ergonomische bureaustoel is problematisch, omdat de zittende persoon naar voren glijdt, het contact met de rugleuning verliest en de dubbele S-vorm van de wervelkolom niet kan nakomen.

(183)