6 redenen waarom elke dag een klein glas goed is voor je gezondheid

6 redenen waarom elke dag een klein glas goed is voor je gezondheid

De lijst met voordelen van wijn drinken is lang en hoe meer er bekend wordt hoe langer de lijst wordt. Wijn staat al tijdens bekend als goed voor het hart maar het kan ook helpen om af te vallen, vergeetachtigheid te verminderen, uw immuniteit te versterken en botverlies te voorkomen.  Hieronder vind je een aantal voordelen van wijn die toch echt de moeite waard zijn.

Goed voor je hersenen

Wijn kan je geheugen verbeteren. Toen onderzoekers geheugenquizzen gaven aan vrouwen in de zeventig, scoorden degenen die elke dag een drankje of meer dronken veel beter dan degenen die minder of helemaal niet dronken. Wijn helpt stolsels te voorkomen en bloedvatontsteking te verminderen, die beide in verband worden gebracht met cognitieve achteruitgang en hartaandoeningen

Je valt ervan af

Studies hebben uitgewezen dat mensen die dagelijks wijn drinken een lagere lichaamsmassa hebben dan mensen die af en toe genieten. Gematigde wijndrinkers hebben een smallere taille en minder buikvet dan mensen die bijvoorbeeld sterke drank drinken. Alcohol zorgt dat je lichaam tot 90 minuten lang extra calorieën verbrandt nadat je het las hebt gedronken.

Verhoog de afweer van het lichaam 

Uit een Brits onderzoek kwam onlangs naar voren dat degenen die ongeveer een glas wijn per dag dronken met 11% hun risico op infectie door de Helicobacter pylori-bacterie verminderden, een belangrijke oorzaak van gastritis, maagzweren en maagkanker. Volgens een Spaans onderzoek kan slechts een half glas wijn al bescherming bieden tegen voedselvergiftiging veroorzaakt door ziektekiemen zoals salmonella.

Pas op voor ovariële ellende 

Toen Australische onderzoekers onlangs vrouwen met eierstokkanker vergeleken met kankervrije vrouwen, ontdekten ze dat ongeveer één glas wijn per dag het risico op de ziekte met maar liefst 50 procent leek te verminderen. Eerder onderzoek aan de Universiteit van Hawaï leverde vergelijkbare bevindingen op. Deskundigen vermoeden dat dit te wijten kan zijn aan antioxidanten of fyto-oestrogenen, die hoge kanker-bestrijdende eigenschappen hebben en veel voorkomen in wijn. 

Sterkere botten 

Vrouwen die matig drinken, lijken gemiddeld een grotere botmassa te hebben dan niet-drinkers. Alcohol lijkt de oestrogeenspiegels te verhogen; het hormoon lijkt de vernietiging van oud bot door het lichaam meer te vertragen dan de productie van nieuw bot. 

Voorkom problemen met bloedsuiker 

Vrouwen in de pre-menopauze die één of twee glazen wijn per dag drinken, hebben 40% minder kans om type 2 diabetes te ontwikkelen dan vrouwen die niet drinken. Hoewel de redenen niet duidelijk zijn, schijnt wijn de insulineresistentie bij diabetespatiënten te verminderen.

(24)