Wollen dekbed het meest ideaal?

Wollen dekbed het meest ideaal?

Ook op het gebied van dekbedden bestaan er grote verschillen in kwaliteit. Zo is er ook een verschil in prijs en betaal je voor goede kwaliteit wel ietsje meer. De vraag is of je het er voor over hebt natuurlijk. Feit is wel dat een goede nachtrust onontbeerlijk is en dat je als je goed uitgerust bent in de morgen, de dag goed kan doorkomen. Dit uit zich zelfs in betere prestaties op school of werk uiteindelijk. Maar omdat de assortiment vrij groot is, is het moeilijk een keuze te maken wellicht. Daarom enkele voor- en nadelen van de verschillende soorten dekbedden.

4 seizoenen dekbed

Over het algemeen gezien kun je de soorten dekbedden allereerst onderverdelen in de normale versie en het 4 seizoenen dekbed. Laatstgenoemde zorgt voor slaapcomfort in het hele jaar. Deze bestaat uit twee aan elkaar verbonden dekbedden die je in de winter extra warm houden. In de warmere seizoenen kun je deze los van elkaar gebruiken zodat het wat koeler aanvoelt in bed. De keuze hierin is dus snel gemaakt uiteindelijk.

Wollen dekbed

Gaan we verder onderverdelen dan kun je de keuze maken tussen wollen, donzen en synthetische dekbedden. Het grote voordeel van een wollen dekbed is dat ze uitstekend vocht opnemen, zodat je nooit dat klamme gevoel hebt onder de dekens. Daarnaast is wol een goede isoleerder en houdt dus goed de temperatuur vast. Doordat wol zwaarder is blijft het dekbed ook beter op zijn plaats, wat ook wel als een voordeel gezien kan worden. Tenslotte hebben wollen dekbedden de langste levensduur.

Donzen dekbed

Van de drie soorten is het donzen dekbed het lichte dekbed. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur of dit een voordeel of een nadeel is. Verder zijn deze dekbedden ook goed vochtopnemend en hebben ze ook een lange levensduur. Dekbedden van dons zijn er in veel verschillende soorten welke elk andere gewichten hebben.

Synthetisch dekbed

Het grote voordeel van synthetische dekbedden is dat ze zeer makkelijk zijn te reinigen. Deze dekbedden zijn als enige te wassen en dus lekker fris te houden. Andere materialen dienen buiten gehangen worden bij droge weersomstandigheden, maar synthetische kunnen in de was. Ook deze zijn lekker licht en hebben niet het nadeel voor sommige mensen een allergische reactie teweeg te brengen. Prijzen van deze dekbedden zijn over het algemeen iets lager.

(104)