Hoe word Japanse sake gemaakt?

Hoe word Japanse sake gemaakt?

Sake de eigenaardige Japanse rijstwijn. Hoe wordt deze drank gemaakt en waar komt het vandaan?
In dit artikel zal ik u meer vertellen over de verschillende soorten en stijlen sake.

De geschiedenis van sake

Wanneer sake is gemaakt is helaas niet helemaal duidelijk, in Japan werd de drank gemaakt in de Nara periode (jaar 710-794). De productie van sake was in eerste instantie een product dat in handen was van de Japanse regering.

Totdat in de 10de eeuw de tempels hun eigen sake gingen brouwen, in het jaar 1300 was sake de meest religieuze drank van Japan.
Tijdens de Meiji periode(jaar 1868-1912) was er de mogelijkheid om als burger je eigen sake brouwerij te openen, dit resulteerden dat er zo een 30000 brouwerijen openden binnen 1 jaar tijd. Door de vele openingen van brouwerijen werd er een jaarlijkse belasting verhoging ingezet, hierdoor heeft ongeveer tweederde van de brouwerijen moeten sluiten. De meeste brouwerijen die dit overleeft hebben bestaan op dit moment nog steeds.

Het brouwproces van sake

Als eerst wordt de ongepolijste rijst geoogst, dit wordt gedaan in september en oktober. De rijst zal nu gepolijst gaan worden. Dit kan van 30%, tot wel 99% gedaan worden. Het polijsten is nodig om in de kern van de rijst te komen, in de kern zit namelijk alle smaak van de rijstkorrel. Nu zal de gepolijste rijst gewassen worden om alle stof resten eraf te halen. Hierna wordt de rijst geweekt om deze zachter te maken. Als de rijst gedroogd is en er nog een klein percentage water in zit, wordt deze gestoomd. Dit duurt ongeveer anderhalf uur.

De Koji kan nu worden aangemaakt, dit is een natuurlijke vergistings starter en wordt door de brouwer zelf gemaakt. Dit duurt ongeveer 2 weken. Het fermentatieproces kan nu beginnen. De Koji, het water en de gestoomde rijst komen samen in een RVS tank. Na ongeveer 2 dagen gaat de inhoud van de tank naar een dubbel zo grote tank, en hier worden nogmaals dezelfde ingrediënten aan toegevoegd.

Deze vergisting neemt tussen de 18 en 30 dagen in beslag. Nu komt het moment waar de sake maker voor een ‘Junmai’ sake gaat of voor een ‘honjozo’.
Indien er voor een junmai sake gekozen wordt, wordt de sake gefilterd en gepasteuriseerd. Indien er voor een honjozo gekozen wordt, voegt de sake maker eerst extra gedistilleerde alcohol toe.
Na dit proces wordt de sake gerijpt op tank. Dit duurt tussen de 6 en 24 maanden. Als laatste wordt er extra water toegevoegd om de sake vloeibaarder te maken.
Nu kan de sake gebotteld worden en eventueel verscheept worden.

Waar kan je in Nederland goede sake drinken of kopen?

Op www.drinksfromjapan.nl vind u een groot assortiment premium sake met een duidelijke uitleg en pairing.

Ook voor een complete sake proeverij op locatie bent u aan het goede adres.
Kan sake ook warm gedronken worden?

Het antwoord is vrij simpel JA maar, zodra je sake verwarmd verliest deze smaak dus wordt dit niet aangeraden voor de premium soorten sake.

Ja zeker dat sake goed in combinatie met eten gaat, niet alleen de Aziatische keuken, maar ook de Hollandse
keuken gaat prima samen met sake. Neem bijvoorbeeld stoofvlees met aardappelen en groente, een wat vollere Honjozo zou hier perfect bij passen
vanwege zijn vollere karakter. Voor meer info of vragen kijk eens op www.drinksfromjapan.nl of stuur een email naar info@drinksfromjapan.nl

(34)