YouTube kanaal Voorleesmama uit de lucht door auteursrechtinbreuk

YouTube kanaal Voorleesmama uit de lucht door auteursrechtinbreuk

Een flinke domper voor “Voorleesmama”. Deze mevrouw plaatste op haar YouTube kanaal verschillende filmpjes waarin ze zichzelf filmde terwijl ze een voorleesboeken voorlas. Ze had totaal geen benul van de fout die zij beging door boeken van andere auteurs voor te lezen en dit openbaar op het internet te plaatsen. Het begon allemaal onschuldig en mondde uit in een zwart vlak op haar YouTube kanaal.

Auteursrecht

Een auteur of uitgever heeft het alleenrecht om zijn of haar boeken te kopiëren of openbaar te publiceren, maar zo ver had Voorleesmama niet nagedacht voordat ze de filmpjes op internet zette. Door dit te doen, maakte zij ze dus wel openbaar, wat strafbaar is tenzij ze toestemming heeft gekregen van de auteur of uitgever. Dit was helaas niet het geval.

YouTube kanaal uit de lucht

Voorleesmama heeft onder andere een kinderboek van auteur van het boek met de titel Kit Katendrecht op heksenjacht voorgelezen. Van deze auteur had ze uiteraard ook geen toestemming om het boek voor te lezen en het filmpje hiervan op internet te zetten, waarna de auteur haar vriendelijk heeft verzocht het filmpje van internet af te halen. Hiermee komt Voorleesmama nog goed weg, want ze heeft hiermee wel een wet overtreden waar een fikse schadevergoeding tegenover kan staan. Voorleesmama heeft hierna alle filmpjes van haar YouTube kanaal verwijderd en nog één laatste nieuwe filmpje geüpload. Hierin legt ze uit dat het YouTube kanaal jammer genoeg op zwart gaat. Ze legt uit te enthousiast te zijn geweest en niet verder te hebben nagedacht. Wat ze heeft gedaan mag niet en daarom stopt ze er per direct mee. Ze betuigt haar spijt aan haar volgers en vindt het heel jammer, maar het is niet anders.

Nooit meer voorlezen in de klas?

Wees maar niet bang dat je thuis of in de klas geen kinderboeken meer mag voorlezen. De Auteurswet geldt niet in besloten kring, alleen als je het openbaar maakt, toegankelijk voor het grote publiek.

(119)