60% autobestuurders rijdt op te lage bandenspanning

60% autobestuurders rijdt op te lage bandenspanning

Waar vind ik mijn bandenspanning?

De bandenspanning wordt weergegeven in Bar en neemt af naarmate je langer rijdt op de weg. Je kunt je bandenspanning controleren bij de meeste tankstations bij jouw in de buurt en dit kost meestal 50 cent of 1 euro. Zelf autobanden oppompen is redelijk lastig en gebeurt niet vaak. Elke autofabrikant heeft bepaald wat de juiste bandenspanning is voor jouw type auto en specifieke bandenmaat. Dit wordt weergegeven op een sticker aan de binnenkant van de brandstofklep, of aan de binnenkant van de deurpost van de auto. Ook is dit te vinden in een De voorbanden van je auto hebben altijd dezelfde bandenspanning, eveneens als de achterbanden. Daarnaast is er een onderscheid gemaakt tussen wat de bandenspanning moet zijn met enkel personen in de auto, of wanneer de auto ook nog is vol beladen is. Je kunt voorstellen dat wanneer een auto zwaarder beladen is, er ook een hogere bandenspanning nodig is. Als je deze informatie niet kunt vinden, kun je ook op deze bandenspanningstabel zienn welke juiste bandenspanning hoort bij welk merk type banden (in dit geval Goodyear).

Hoe verhoog ik mijn bandenspanning?

Zoals hiervoor vermeld, kun je bij een tankstation je bandenspanning met lucht bijvullen wanneer eventueel nodig is. Maar hoe doe ik dit? Met deze 5 stappen voer je het simpel uit.

Stap 1. Bekijk je exacte bandenmaat
Stap 2. Zoek op de sticker in het benzine klepje welke luchtdruk er nodig is voor jouw bandenmaat
Stap 3. Draai alle ventieldopjes los
Stap 4. Werp het muntje in en stel de luchtdruk in voor de voorbanden. Pomp de voorbanden totdat je een piep hoort. Doe het zelfde voor de achterbanden. 
Stap 5. Draai alle ventieldopjes vast 

Wanneer en hoe vaak controleer ik mijn bandenspanning? 

Bandenconcurrent raadt aan om de maand de bandenspanning te checken bij een benzinestation bij jou in de buurt. Ook kan het handig zijn om dit te doen voordat je een lange rit gaat maken, bijvoorbeeld op wintersport naar Frankrijk of Oostenrijk. Bovendien is de bandenspanning voor winterbanden anders dan voor zomerbanden. De adviesspanning die op de sticker wordt vermeld, geldt bij een buitentemperatuur van 20 graden Celsius. Met elke 10 graden afwijking moet de bandenspanning worden gecorrigeerd met 0,1 bar. Hoe hoger de temperatuur, des te lager de bandenspanning en hoe lager de temperatuur, des te hoger de bandenspanning moet zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op wintersport gaat en het 0 graden Celsius, dan moet je dus 0,2 Bar optellen bij wat er op het etiket vermeldt staat. 

Voordelen juiste bandenspanning

Er zijn meerdere voordelen m.b.t. het maandelijks controleren van je bandenspanning. Hieronder staan de vier belangrijkste vermeldt:

  • kosten besparen van brandstof
  • kosten besparen van aanschaf nieuwe autobanden
  • minder co2 uitstoot
  • meer grip dat zorgt voor veilig rijgedrag 

 

 

(45)