Wie heeft de olijfolie ontdekt?

Wie heeft de olijfolie ontdekt?

Olijfolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt van olijven, de vruchten van de olijfboom. Olijfolie wordt al duizenden jaren gebruikt als voedingsmiddel, brandstof, cosmetica en medicijn. Maar wie heeft de olijfolie eigenlijk ontdekt?

De oorsprong van de olijfboom is niet helemaal zeker, maar men denkt dat de boom afkomstig is uit Zuidwest-Azië. De eerste sporen van olijventeelt dateren van ongeveer 6000 jaar geleden in het gebied dat nu Syrië, Palestina en Israël is. De olijfboom werd al snel een symbool van vrede, vruchtbaarheid en wijsheid.

Hoe de olijfboom in Engeland kwam


De verspreiding van de olijfboom en de olijfolie over het Middellandse Zeegebied wordt toegeschreven aan de Feniciërs, een volk van zeevaarders en handelaren die leefden in het huidige Libanon. Rond het jaar 1200 voor Christus brachten zij de olijfboom naar Griekenland, Italië, Spanje en Noord-Afrika. Zij noemden de olijfolie “vloeibaar goud” en verkochten het aan andere volkeren.

De Grieken en de Romeinen namen de olijfcultuur over en maakten er een belangrijk onderdeel van hun beschaving van. Zij gebruikten olijfolie voor koken, bakken, frituren, salades, sauzen, brood, kaas, wijn, lampen, zeep, parfum, zalven, balsemen en rituelen. Zij verbeterden ook de technieken om olijfolie te produceren en te bewaren.

De olijfboom volgens de Griekse mythologie


Olijfolie werd beschouwd als een kostbaar en gezond product. Volgens de Griekse mythologie schonk de godin Athena de eerste olijfboom aan de stad Athene als een geschenk. Volgens de Bijbel zalfde God koningen en profeten met olijfolie als een teken van zijn uitverkiezing. Volgens de Koran is olijfolie een licht dat uit een gezegende boom komt.

Ook na de val van het Romeinse Rijk bleef olijfolie een belangrijke rol spelen in de geschiedenis en cultuur van Europa en het Midden-Oosten. Olijfolie werd gebruikt door de Byzantijnen, de Arabieren, de kruisvaarders, de middeleeuwse monniken, de renaissancekunstenaars, de verlichtingsfilosofen en de moderne wetenschappers.

De vele gezondheidsvoordelen van olijfolie

Vandaag de dag is olijfolie nog steeds een populair en veelzijdig product dat wordt geproduceerd en geconsumeerd in vele landen over de hele wereld. Olijfolie wordt gewaardeerd om zijn smaak, aroma, voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Olijfolie is een bron van onverzadigde vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen die goed zijn voor het hart, de huid, het haar en het immuunsysteem.

Wie heeft de olijfolie ontdekt? Het antwoord is niet eenvoudig te geven, want het is een ontdekking die door vele mensen en generaties heen is gemaakt. Maar één ding is zeker: olijfolie is een geschenk van de natuur dat al millennia lang wordt gekoesterd door de mensheid.

(8)