Menu

Stoppen met roken – Drie veelgemaakte fouten bij het stoppen met roken

november 26, 2013 - Mens en Gezondheid

Stoppen met roken fout 1: de nicotineverslaving onderschatten

Veel mensen die willen stoppen met roken, onderschatten het verslavende effect van roken. Niet voor niets is het zo dat veel stoppogingen falen. Stoppen met roken begint daarom bij de verslaving erkennen. Wanneer je weet dat het om een serieuze nicotineverslaving gaat, zul je gemakkelijker van de sigaret af kunnen blijven.

 

Stoppen met roken fout 2: Denken dat één sigaret roken wel kan

Wie serieus wil stoppen met roken zal zich moeten realiseren dat de toevoer van nicotine aan het lichaam gestopt moet worden. Pas dan zul je lichamelijk van het roken afkicken. Wanneer je een sigaret opsteekt, zul je al snel na deze sigaret trek hebben in een volgende sigaret. Op dit moment is het erg lastig om niet aan dat gevoel toe te geven. Daarom is het gemakkelijker om helemaal geen sigaretten te roken, dan slechts af en toe een sigaret.

 

Stoppen met roken fout 3: De sigaretten vervangen door een ander genotmiddel

Sommige mensen ervaren na het stoppen met roken een bepaalde leegte. Zij gaan bijvoorbeeld meer koffie drinken, meer snoepen of drinken meer alcohol. Op dit moment wordt de nicotineverslaving vervangen door een verslaving aan iets anders. Behoed je ervoor dat dit niet gebeurt. Wanneer je je de eerste dagen onrustig voelt, bedenk je dan dat deze onrust tijdelijk is. Vervang het roken zeker niet door het drinken van veel alcohol of koffie.

 

Extra tip bij het stoppen met roken: acupunctuur

Stoppen met roken kan behoorlijk wat wilskracht vereisen. Daarom kan het geen kwaad om bij het stoppen gebruik te maken van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld stoppen met roken via acupunctuur. Daarbij worden naaldjes in het oor geplaatst. Deze naaldjes worden op bepaalde plekken geplaatst die ervoor zorgen dat de wilskracht om te stoppen vergroot wordt en de ontwenningsverschijnselen draaglijker zijn.

(277)